Рентабельність вирощування органічної продукції зростатиме, – фермер

Вирощування органічної продукції в Україні буде все більш прибутковим. Зокрема, різниця в ціні між органічною і конвенційною пшеницею буде збільшуватись. Але такі тенденції будуть актуальні для аграріїв, які мають досвід у органічному рослинництві, за умови наявності відпрацьованих технологій. Таку думку висловив Роман Дяжук, керівник господарства «Дунайський аграрій».

За його словами, багато хто йде в «органічну» продукцію розраховуючи, що там більше грошей. Та це помилкове бачення, адже дві основні риси органічного рослинництва – це менші врожаї та більші ризики.

«З власного досвіду скажу, що на початкових етапах органічного фермерування, вся ця історія – стовідсотково не про гроші. Звісно, що вони потім обов’язково з’являться, коли вже буде надбана та відпрацьована власна індивідуальна технологія роботи з тією чи іншою культурою за індивідуальних умов», – поділився досвідом фермер.

Дяжук зазначає, що в органічному землеробстві на перший план виходить філософський момент: органічна продукція – не просто здорова їжа, це ще і здорова нація.

«Зменшення пестицидного навантаження на ґрунт – це соціальна відповідальність перед нашими дітьми. Все що аграрії залишають в землі, обов’язково потрапляє до екосистеми. Отже, органічна продукція – це, по-перше, турбота про здоров’я людей, по-друге – турбота про довкілля», – наголосив аграрій.

Він зазначає, що різниця у вартості між органічною та конвенційною сільгосппродукцією надалі зростатиме через відчутний вплив зміни клімату на ґрунти та рослини, так як це спонукає аграріїв переходити на полив. Разом з цим зростатиме і рентабельність вирощування органічної продукції.

Нагадаємо, що в Україні 22 спеціалісти склали кваліфікаційний іспит та отримали сертифікат інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.

 

Superagronom

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!