Рекордні 20 млн тонн становитиме пропозиція пшениці в Казахстані цьогоріч

Казахстан

Казахстан цього сезону зіткнеться з абсолютним рекордом пропозиції пшениці – 20 млн. тонн. Подібний обсяг фіксували лише у 2011 році, але тоді він був таки меншим – 19 млн тонн. Передбачається, що на експорт піде близько 9 млн. тонн. За прогнозами, зерно 3 класу коштуватиме 80 тис. тенге.

Як повідомила на міжнародній конференції в Ташкенті представник великого казахстанського холдингу KazFoodProduct Л.Бергібаєва, валовий збір пшениці в новому сезоні становитиме близько 16 млн тонн. Але, разом із високим обсягом, можуть бути проблеми з якістю пшениці за показниками клейковини та білка. Також однією з гострих проблем назвали нестачу зернових сушарок, яка також може спровокувати втрату якості.

Л.Бергибаєва озвучила і передбачувані ціни на зерно нового врожаю. За прогнозами холдингу, ціна на пшеницю 3 класу становитиме 80 тис. тенге, 4 класи – 70 тис. тенге, 5 класи – 60 тис. тенге, некласні – 50 тис. тенге.

За її словами, експортний потенціал казахстанської пшениці цього сезону складе 9 млн. тонн, ще 2 млн. 300 тис. тонн експортують у вигляді борошна.

Глава Спілки полеводів Віктор Асланов повідомив на конференції, що Казахстан цього сезону зіткнеться з абсолютним рекордом пропозиції пшениці – 20 млн тонн. Також очікується рекордний урожай соняшнику – близько 2 млн. тонн.

Як повідомила прес-служба КТЖ, з посиланням на інформацію представників компанії, які були присутні на тому ж заході, цього року основним ринком збуту стали країни Центральної Азії, Афганістан, Іран і КНР. Казахстан “придбав” новий ринок – Китай, але “втратив” Афганістан. Експорт зерна до Китаю за останні 3 роки збільшився у 5,7 раза.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!