Ракетна атака на цивільне судно зупинила зниження ставок фрахту у глибоководних портах Одеси

Джерело:  УЗА
фрахт

Минулого тижня, 08 листопада, росія завдала чергового ракетного удару по портовій інфраструктурі Одеської області, поціливши цивільне судно під прапором Ліберії. Ця атака викликала нову хвилю занепокоєння щодо безпекової ситуації у портах України.

Про це пише компанія Atria Brokers.

В результаті атаки, ситуація на фрахтовому ринку станом на кінець тижня була невизначеною, а зниження ставок фрахту на перевезення зерна с глибоководних портів Одеської області, яке спостерігалося впродовж минулих тижнів, припинилося.

Станом на 10 листопада, фрахт на перевезення кукурудзи хендісайзами по ключовим напрямкам залишився на рівні минулого тижня: до Ізраїлю і східного узбережжя Італії – 45-46 USD/т, до східного Середземномор’я – 43-45 USD/т, до середземноморського узбережжя Іспанії –  48-50 USD/т.

Фрахт на перевезення кукурудзи панамаксами з Одеси, Південного та Чорноморська у напрямку Китаю також залишився без змін на рівні 60-62 USD/т.

У річкових портах Дунаю ставки фрахту розвивались різноспрямовано. Ставки на перевезення кукурудзи коустерами 6000 т з портів Рені та Ізмаїл у напрямку Мармари знизилися на 2-3 USD/т до 35-36 USD/т, Греції – приблизно на 2 USD/т до 39-41 USD/т. Фрахт до Ізраїлю виріс приблизно на 2-3 USD/т – до 51-52 USD/т, східного Середземномор’я – приблизно на 1-2 USD/т до 47-48 USD/т, до Севільї – на 1 USD/т до 59-61 USD/т. Ставки залишилися відносно стабільними у напрямках східного узбережжя Італії та Іспанії – 51-52 USD/т та 55-56 USD/т відповідно.

Суттєво знизився фрахт на перевезення агропродукції баржами на Констанцу через велику кількість доступних барж та недостатні об’єми культур. Ставки на перевезення кукурудзи знизилися на 7-8 EUR/т до 25-26 EUR/т, соняшнику – на 15-16 EUR/т до 41-42 EUR/т.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!