Рада продовжила строк для оформлення земельних паїв ще на три роки

Джерело:  Цензор.НЕТ
поле земля

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин”.

Ухвалення відповідного законопроєкту №11150 у другому читанні підтримали 243 депутати, повідомляється на сайті парламенту.

Законом продовжено з 1 січня 2025 року до 1 січня 2028 року крайній строк для оформлення нетребуваних (нерозподілених) земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок.

Відтак, у разі якщо до 1 січня 2028 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на неї, вважатиметься, що він відмовився від одержання земельної ділянки.

Крім того, ухваленим законом:

  • встановлена обов’язковість письмової форми клопотань про надання земельних ділянок державної, комунальної власності у власність чи користування;
  • відновлено обов’язковість підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників (норма була зупинена на час військового стану);
  • продовжено до 2026 року пілотний проєкт із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками;
  • дозволити землекористувачам розміщення (без здійснення капітального будівництва) об‘єктів рекреаційної інфраструктури, а також інженерної інфраструктури, необхідної для їх функціонування та обслуговування.

Як повідомлялося, раніше у Міністерстві юстиції попереджали, що за чинним законодавством власники земельних ділянок або паїв, які не оформлять на них право власності до 2025 року, можуть їх втратити.  

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!