Питання “чорного зерна” вирішуватиметься через встановлення певних обмежень для експортерів – Гетманцев

Джерело:  Landlord
зерно

Не дивлячись на істотне зменшення обсягів «чорного зерна», проблема з його експортом все одно залишається.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики від «Слуги народу» Данило Гетманцев у інтерв’ю «Главкому».

“Я відправив відповідного листа до БЕБ з переліком конкретних фактів щодо цього зерна. Зараз в комітеті розглядається відповідний законопроєкт, і, думаю, ми винесемо його вже у квітні до зали”, – зауважив нардеп.

За його словами, питання «чорного зерна» вирішуватиметься через встановлення певних обмежень для експортерів – цей законопроєкт загалом підтримується ринком і, на думку Гетманцева, цей механізм запрацює та вже остаточно розв’язати цю проблему.

«Чорне» зерно – це зерно, яке трейдери купили у фермерів за готівку й експортували його за кордон. У цьому є дві проблеми: якщо зерно куплено за готівку, отже, у процесі його виробництва податки не сплачено. Друга проблема – таке зерно часто продають через фіктивні одноденні фірми.

Нагадаємо, комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти у другому читанні проєкти законів N10168-2 та N10169-2 про внесення змін до ПКУ, МКУ та низки інших законів щодо запровадження режиму експортного забезпечення.

Законопроєктами пропонується запровадити механізми, які мінімізують можливості для зловживань при експорті аграрної продукції, що забезпечить більші валютні надходження до держави та позитивно впливатиме на стабільність національної валюти.

Національний банк України зменшив з 11 листопада 2023 року термін повернення валютної виручки для експортерів аграрної продукції у два рази – зі 180 до 90 днів.

Раніше голова НБУ Андрій Пишний повідомив, що експортери станом на 1 вересня 2023 року не повернули в Україну близько 8 млрд доларів валютної виручки.

Новини за темою  За тиждень НБУ зменшив продаж валюти на міжбанку до 378 мільярдів доларів

В умовах війни аграрний сектор став основою українського експорту валютних надходжень від торгівлі. Чотири з топ-5 позицій товарів, що Україна продавала за кордон, посіли продовольчі та сільськогосподарські товари.

Заходи щодо повернення валютної виручки з-за кордону експортерами аграрної продукції призвело до того, що вона зросла на сотні мільйонів доларів на місяць.

Водночас в Україні виріс обсяг операцій з відмивання грошей за рахунок експорту аграрної продукції. Наразі їх сума перевищила $7 млрд, поділився своїми підрахунками народний депутат Марʼян Заблоцький. Депутат звернувся до Бюро економічної безпеки з відповідним зверненням, в якому розповів про “значну активізацію, протягом лютого-березня 2024 року так званих компаній “чорних експортерів”.

За його даними, суть можливої схеми полягає в тому, що митне оформлення сільгосппродукції «чорними експортерами» здійснюється на підставі періодичних митних декларацій типу ЕК 10 РР, що оформляються на інших регіональних митницях, а саме: Миколаївській, Вінницькій, Рівненській, Дніпровській, Харківській. При цьому місцем постачання товару зазначають морські торговельні порти, які знаходяться в зоні діяльності Одеської митниці.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!