Птахівники працюють над відновленням повної лібералізації торгівлі з ЄС

Джерело:  AgroPortal.ua

Асоціація «Союз птахівників України» виступає за повну лібералізацію торгівлі з ЄС і просить, аби галузі дали можливість торгувати з Євросоюзом на рівних.

Наразі для українського м’яса птиці та яєць діють обмеження на експорт до ЄС, до того ж для захисту європейських фермерів лібералізація торгівлі цією продукцією може бути екстрено зупинена.

На цьому наголосив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко під час конференції Grain Ukraine 2024.

«Обмеження негативно впливають на становище та економіку держави в цілому. 2022-2023 роки були в повній лібералізації, ми збільшили експорт до ЄС, і ця частка складала понад 60%. Наразі потрібно переналаштовуватися і шукати шляхи, щоб не зменшувати внутрішнє виробництво, не доводити ситуацію до високих цін на птицю», — зауважив Сергій Карпенко.

Сьогодні представники асоціації ведуть діалог з європейцями. Зрозуміло, що є квоти, і з ними готові попрацювати, але що буде після 5 червня 2025 року (припинення договору про вільну торгівлю з ЄС), розуміння у птахівників немає. За словами виконавчого директора асоціації, хотілося б, аби повна лібералізація торгівлі відновилася.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!