Пшениця в ЄС закрилася зростанням

Джерело:  Oilworld
евро євро

Пшениця на Euronext у вівторок виросла до нового двотижневого максимуму, слідуючи за ралі на чиказькому ринку зерна, тоді як ріпак відновив більшу частину своїх попередніх втрат, оскільки ринок переварив новини про китайське розслідування імпорту з Канади.

Груднева продовольча пшениця, найактивніша позиція на паризькій біржі Euronext, зросла на 1% до 219,25 євро (242,03 дол. США) за тонну.

Контракт досяг найвищого значення з 15 серпня – 220,75 євро, відновившись після раннього падіння і перевершивши попередній двотижневий максимум, досягнутий у понеділок.

Торги були волатильними, оскільки учасники реагували на погодні умови та зміни в експорті, тоді як ринки США розпочали робочий тиждень після вихідних у понеділок, присвячених Дню праці.

Ціни на кукурудзу, пшеницю і соєві боби на біржі Чикаго зросли, оскільки дані з експорту посилили попит, в той час як посушлива погода на Середньому Заході США і в Бразилії посилила побоювання з приводу поставок.

Листопадовий ф’ючерс на ріпак на Euronext знизився на 0,1% – до 469,75 євро за тонну.

Ціни на ріпак впали більш ніж на 4%, оскільки канадська канола — аналогічний сорт олійного насіння — впала більш ніж на 7% до свого денного торгового ліміту після того, як Китай оголосив початок антидемпінгового розслідування щодо імпорту каноли з Канади.

“Сьогодні вранці ринок запанікував через Канаду, але я думаю, що для канадського врожаю це ведмежий тренд, а для інших країн – бичачий”, – сказав один із ф’ючерсних трейдерів.

За словами трейдерів, цей крок Пекіна, розцінений як відповідь на рішення Оттави запровадити мито на китайські електромобілі, сприяв зростанню цін на соєві боби в Чикаго.

Ринок пшениці, як і раніше, стримувався жорсткою експортною конкуренцією з боку постачальників із країн Чорного моря.

російська пшениця з протеїном 12,5% котирувалася за ціною близько $215-$216 за тонну FOB з постачанням у вересні/жовтні Чорним морем. російська пшениця з протеїном 11,5% котирувалася за ціною близько $208-$211 за тонну FOB, українська пшениця з протеїном 11,5% котирувалася за ціною близько $209-$216 за тонну FOB.

“Деякі учасники ринку задаються питанням, наскільки стійким є недавнє зростання Euronext, враховуючи, що російські ціни не йдуть за Euronext, а новини про врожай, особливо з Австралії, демонструють покращення ситуації”, – сказав німецький трейдер.

«Експортний попит, як і раніше, виглядає слабким, і є очікування, що експортні поставки російської пшениці у вересні будуть навіть вищими, ніж у серпні, за цінами, проти яких у ЄС мало шансів».

За даними Європейської комісії, експорт м’якої пшениці з Європейського союзу з початку сезону досяг 4,38 млн тонн, що на 23% менше, ніж рік тому, хоча дані щодо Франції залишаються неповними.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!