Прискорення сівби каноли в Канаді посилює тиск на ціни на ріпак

Джерело:  GrainTrade
рапс

В Канаді навесні склалися не надто сприятливі для сівби каноли погодні умови: в одних регіонах панувала посуха, в інших йшли надмірні дощі. Це турбувало трейдерів, тому ціни на канолу та ріпак трималися на високому рівні. Проте завершення сівби в Канаді та покращення стану посівів в Україні та Австралії знизило спекулятивний тиск на котирування.

В провінції Манітоба на 12 червня канолою засіяно 87% площ (99% в середньому за 5 років). В Альберті на 7 червня засіяно 98,7% площ, а в Саскачевані, що є найбільшим виробником каноли в країні, станом на 30 травня засіяно лише 66% площ, оскільки на полях стоїть вода. Частину раніше засіяних площ у центральних районах провінції доведеться пересівати через погану схожість та сильне пошкодження шкідниками.

На тлі прискорення сівби листопадові ф’ючерси на канолу за місяць впали на 6,5% до 1038 CAD/т або 805 $/т, що на 73% перевищує торішній рівень цін (879,5 CAD/т).

На паризькій MATIF серпневі ф’ючерси на ріпак за місяць подешевшали на 16,6% до 754 €/т, а доларова ціна знизилася аж до 787 $/т на тлі зміцнення курсу долара відносно євро до 1,044 $/€.

ЄС активізує імпорт ріпаку та станом на 5 червня вже придбав 5,06 млн т, що хоча й поступається торішнім темпам на 19,2%, проте перевищує прогнозовані аналітиками на 2021/22 МР 4,5-5 млн т.

Покращення прогнозів врожаю ріпаку для України та падіння цін на сою внаслідок зниження попиту з боку Китаю, де через нові спалахи ковіду знову запроваджені локдауни, посилює тиск на ціни олійних культур, зокрема й ріпаку.

Невизначені перспективи розблокування портів України та завантаженість станцій переходів на західних кордонах не дозволять Євросоюзу швидко отримати український ріпак нового врожаю, а посуха на заході ЄС знижує прогнози врожаю європейського ріпаку.

Компанія Cargill планує закрити завод по переробці ріпаку потужністю 750 т/добу, який працює у Великій Британії з 1985 р та виробляє до 420 т ріпакового шроту та 323 т олії на добу. Це пов’язано зі значним скороченням виробництва ріпаку в країні за останні роки, дефіцитом місцевої сировини та посиленням залежності від імпорту. Після заборони використання неонікотиноїдів (інсектицидів) у Великій Британії все більше аграріїв відмовляються вирощувати ріпак, тому площі сівби скоротилися з 756 тис га у 2012 р. до 306 тис га у 2021 р.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!