Пророслого зерна в Казахстані набагато більше, ніж можна переробити всередині країни та вивезти до Китаю

Джерело:  apk-news.kz
Проросшее

Про складність у зерновій та переробній галузі висловився Голова Ради засновників Спілки зернопереробників Казахстану Євген Ган. За його словами, великий обсяг пророслого зерна – це не що інше, як біда цього сезону. Селяни не знають, що з ним робити. Більше того, достеменно не знають і вчені. І зараз, як ніколи, важливо всім учасникам ринку об’єднатися. Вирішувати проблему необхідно спільно, вважає експерт.

«Останніх років десять ми постійно говоримо про те, що «…ця заготівля сильно відрізняється від попередніх – такого збирання ще не було, тож і сценарій загалом по році буде теж своєрідний»… І, дійсно, волатильність зернового ринку з кожним роком все більше – все більше несподіванок та сюрпризів. Збирання цього року явно виділяється з усього того, що було останніми роками. Його Величність ПРИРОДА нагадала, хто насправді у полі господар», – повідомив Євген Ган.

Збиральна компанія практично завершилася і настав час зробити з цього прибирання висновки та внести пропозиції, вважає експерт галузі.

«Біда сезону – маса пророслого зерна. Що робити із цим зерном – сільгосптоваровиробники не знають. Немає і зважених наукових рекомендацій – поради використати це зерно на глибоку переробку (як у себе, так і в сусідньому Китаї) – не втішають. Пророслого зерна набагато більше, ніж можна переробити всередині країни і можна вивезти до Китаю – треба пам’ятати, що логістика також не безмежна. Сьогодні, як ніколи, має бути розуміння того, що ми всі – і сільгосптоваровиробники, і трейдери, і переробники, і експортери, і виробники хліба та хлібобулочних виробів – ми всі – ланки одного ланцюга. І Біда-2023 – загальна. І вирішувати її треба спільно», – наголосив Євген Альбертович.

Представникам галузі зернопереробки хотілося б, щоб уповноважений орган від імені Міністерства сільського господарства РК провів би великий брифінг, запросивши нею всіх учасників ринку.

«Щоб було озвучено реальні цифри щодо запасів, щоб усі учасники обговорили можливості цільового використання цих запасів. Щоб було обговорено проблему з імпортом російського зерна – рішення про його обмеження приймалося до збирання, ніхто не припускав, що ситуація щодо зерна може так кардинально змінитись. Тому і з цього питання потрібне невідкладне ухвалення рішення», – упевнений Є.Ган.
Усі учасники ринку розуміють, що ситуація без перебільшення є критичною. І в цій ситуації, вважає експерт, потрібна як ніколи консолідація всіх учасників ринку. Необхідно досягти повного розуміння, незалежно від того, конкуренти вони чи ні – сьогодні всі мають бути з одного боку барикад.

«Ми розуміємо, що вирішення ситуації на користь однієї групи учасників ринку сьогодні неможливе та безглуздо. І в цій ситуації я закликаю всіх учасників ринку, в тому числі й ЗМІ, виявити громадянську активність і не нагнітати обстановку публічними заявами – зараз не раніше. Давайте спробуємо все ж таки розібратися, де ми реально знаходимося і що і як робити в цій ситуації. Дуже хотілося б, щоб Міністерство сільського господарства РК і всі учасники ринку відгукнулися на наш заклик», – підсумував Євген Ган.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!