Промисловий попит на пальмову олію, ймовірно, залишиться незмінним – прогноз

Джерело:  Oilworld
пальмова олія

Зростання цін на пальмову олію, швидше за все, буде обмежене рясними поставками конкуруючих соєвої та соняшникової олії, «м’яких» олій, які вперше за більш ніж довгий час доступні зі знижкою в порівнянні з тропічною пальмовою олією.

Базовий ф’ючерс на пальмову олію Малайзії у 2024 році подорожчав майже на 5% після падіння на 11% минулого року.

Соєва олія основний конкурент зазвичай продається з премією до пальмового масла, але рекордний урожай сої в Південній Америці призвів до зниження цін, і покупці нарощують обсяги поставок соєвої олії.

Виробництво м’яких олій зростає, а виробництво пальмової олії знижується, що призводить до розходження цінових тенденцій, сказав Віпін Гупта, головний виконавчий директор дубайської торгової компанії Glentech Group, повідомляє Рейтер.

“Високі ціни відштовхують покупців від пальмової олії, що обмежить зростання цін”, – сказав Гупта.

Імпорт сирої пальмової олії (CPO) в Індії пропонується за ціною близько 930 доларів за метричну тонну, включаючи вартість, страхування та фрахт (CIF), з поставкою в березні, в той час як соєва та соняшникова олія пропонуються за ціною близько 915 і 910 доларів за тонну відповідно, кажуть дилери.

Пальмова олія, доступна в листопаді зі знижкою майже 200 доларів за тонну в порівнянні з соєвою олією, торгується з премією, оскільки посуха, викликана погодою Ель-Ніньйо, обмежує виробництво у двох найбільших виробниках, Індонезії та Малайзії.

В Індії, найбільшому імпортері олії, покупці скорочують імпорт пальмової олії і збільшують постачання соєвої олії в найближчі місяці, сказав Санджів Астхана, генеральний директор Patanjali Foods Ltd PAFO.NS, найбільшого покупця пальмової олії в Індії.

Імпорт пальмової олії Індією впав до найнижчого рівня за три місяці і становив 787 000 тонн у січні, оскільки закупівлі соєвої олії зросли на 24% до 190 000 тонн.

Імпорт соєвої олії до Індії може підскочити до 300 000 тонн у березні і далі до 400 000 тонн у квітні, тоді як імпорт пальмової олії може впасти приблизно до 700 000 тонн, сказав Сандіп Баджорія, генеральний директор Sunvin Group, брокерської компанії з виробництва рослинних олій.

Негативна рентабельність переробки пальмової олії для індійських олійно-переробних заводів контрастує з позитивною рентабельністю соєвої та соняшникової олії, що призводить до збільшення закупівель м’якої олії, сказав Раджеш Патель, керуючий партнер трейдера харчової олії та брокера GGN Research.

Індія закуповує пальмову олію в основному в Індонезії, Малайзії та Таїланді, а імпортує соєву та соняшникову олію з Аргентини, Бразилії, Росії та України.

Через більш високі витрати на транспортування пальмова олія обходиться європейським покупцям ще дорожче і продається в Європі з премією до 100 доларів за тонну в порівнянні з соєвою олією, ріпаковою олією та соняшниковою олією, повідомив сінгапурський дилер глобального торгового дому.

ОСНОВНІ ПОТРЕБИ ЗБЕРЕЖЕНІ

За словами сінгапурського дилера, хоча високі ціни, ймовірно, знизить споживання домогосподарств, промисловий попит на пальмову олію, ймовірно, залишиться незмінним.

У Пакистані пальмова олія в основному використовується для виробництва гхі ванаспаті, дешевшого замінника топленого масла, попит на який збережеться, каже Рашид ДжанМод, виконавчий директор компанії Westbury Group, розташованої в Карачі.

Очікується, що пальмова олія збереже свою ціну протягом як мінімум кількох місяців, оскільки виробництво в Індонезії та Малайзії знижується, а попит на біодизель в Індонезії зростає, повідомив трейдер олії з Куала-Лумпура.

“Запаси пальмової олії в країнах-виробниках скорочуються, що дасть їм можливість встановлювати вищі ціни”, – сказав трейдер.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!