Прогнози врожаю зерна та цін під тиском погодного фактору в Європі: ризики зростають

Джерело:  УкрАгроКонсалт
градусник погода
UkrAgroConsult

Рекордно високі температури в Європі в січні 2023 року допомогли уникнути енергетичної кризи. Але вони є поганими передумовами для фермерів і цін на продукти харчування, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Politico.

З максимумом майже у +20ºС в деяких частинах Польщі та понад +25ºС в Іспанії, 7 європейських країн зафіксували найвищу температуру в січні 2023 року.

Крім тривоги кліматологів, це викликає занепокоєння фермерів у багатьох частинах Європи. Без снігу сільська місцевість страждає, як повідомила найбільша асоціація фермерів Італії Coldiretti.

Тепла зима ризикує знизити врожайність у той час, коли фермери вже борються з нестачею добрив – ще одним наслідком війни в Україні – і ще не оговталися від посухи літа 2022 року. Це призводить до зростання цін на продукти харчування в регіоні, які залишаються на рекордно високому рівні, не дивлячись на те, що загальна інфляція зменшилася.

Згідно з нещодавнім дослідженням Пола Гріффіна, професора Вищої школи менеджменту Каліфорнійського університету Девіса, який досліджував економічні та фінансові наслідки екстремальних погодних умов, коли температура піднімається надто високо, за цим зростають ціни на продукти харчування.

У німецькій землі Саксонія-Анхальт протягом двох тижнів у грудні 2022 року температура піднялася від -20ºС до +17ºС.

Європа пережила другий найтепліший рік за всю історію спостережень і найспекотніше літо за всю історію спостережень порівняно з середнім довгостроковим показником.

Аномалії температури поверхні грунту в Європі з 1980 року вимірюються як різниця між температурою, що реєструється щороку, і температурою в базовому періоді (1991-2020 роки) в градусах Цельсія. Для літніх температур використовується середня температура червня-серпня.

Щорічні температури в Європі, 1980-2022 роки. Джерело: Copernicus

Літні температури в Європі, 1980-2022 роки. Джерело: Copernicus

 

У всій Європі, крім Ісландії, зафіксовано температуру вище середнього; 11 країн пережили найтепліший рік за всю історію спостережень в 2022 році.

Європейські країни, які зафіксували найтепліший, другий найтепліший або третій найтепліший рік порівняно з середнім довгостроковим показником.

Тепліша та непередбачуваніша погода приносить нових шкідників і більше циклів тих самих шкідників, повідомили у Coldiretti. Це зменшує врожайність і збільшує витрати фермерів.

Однак найбільша проблема, на думку експертів, полягає в тому, що європейські сільськогосподарські угіддя залежать від джерел води, наповнених талим снігом.

Сніг дуже хороший для зрошення ґрунту, оскільки він покриває землю і потроху тане, тому вода повільно вбирається протягом тривалого періоду. Сильний дощ, навпаки, часто стікає з поверхні, особливо коли він падає на суху землю, яка менш здатна вбирати воду.

Відсутність снігу взимку 2022 року спричинила пересихання річки По в Італії, найбільшої в країні, яка протікає через сільськогосподарські території Італії.

Бурхливе літо, що настало після цього, ускладнило проблему, оскільки Адріатичне море знову втекло в нижню течію По, наповнюючи зрошувальні канали солоною водою, яка шкодить посівам і ґрунтам.

В Європі 2022 рік став другим найспекотнішим роком за всю історію спостережень. В багатьох місцях також було дуже сухо. За оцінками Coldiretti, в Італії випало на 30% менше дощу та снігу, ніж в середньому з 1991 року.

Зараз, коли поля країни залишилися посушливими через літню посуху в Європі, а рівень води у таких великих озерах, як Гарда та Комо, знизився більш ніж вдвічі, сільське господарство Італії потребує снігу, повідомили в Coldiretti. Але високі температури зими 2023 року загрожують повторенням подій 2022 року.

Поєднання падіння врожайності та зростання витрат у фермерських господарствах призводить до вищих цін для споживачів.

Подальший тиск на ціни на продовольство походить від невизначеності, спричиненої зміною клімату, оскільки в Європі не тільки стає тепліше, але й погодні умови також стають більш непередбачуваними. Зіткнувшись з цим, фермери та фермерські господарства в ланцюжку постачання харчових продуктів прагнуть створити грошові резерви, щоб захиститися від підвищеного ризику.

Індекс цін на зернові ФАО, індекс цін на рослинну олію та індекс цін на продукти харчування, 2014-2016 роки. Базовий рівень 100.

 

Непередбачуваність також залишає багатьох фермерів, які звикли планувати свій рік за порами року, без дорожньої карти.

 

 

 

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!