Прогноз виробництва зернових у світі у 2023 році підвищено порівняно з показником минулого місяця – ФАО

Джерело:  ФАО
ФАО

Прогноз ФАО з виробництва зернових у 2023 році у світі цього місяця був підвищений на 3,6 млн тонн, що обумовлено поліпшенням видів на виробництво пшениці і, частково, фуражних зернових. Очікується, що обсяг виробництва зернових у світі виявиться на 0,9 відсотка (25,9 млн тонн) вищим за показники минулого року і на 10,4 млн тонн перевищить попередній рекордний рівень, досягнутий у 2021 році. Цього місяця прогноз за обсягом виробництва пшениці у світі в 2023 році був підвищений до 787 млн тонн, що майже на 2 млн тонн вище, ніж місяцем раніше, але все ще на 2,1 відсотка (17,1 млн тонн) нижче порівняно з рівнем 2022 року. Приріст порівняно з попереднім місяцем в основному зумовлений вищими обсягами виробництва в Російській Федерації та Туреччині, де, згідно з останніми офіційними даними, урожай виявився вищим, ніж очікувалося раніше. При цьому прогнози щодо обсягу виробництва в Аргентині та Бразилії, де наприкінці сезону склалися несприятливі погодні умови, були дещо знижені. Порівняно з попереднім місяцем прогноз за обсягом виробництва фуражних зернових у світі в 2023 році практично не змінився і оцінюється в 1 511 млн тонн, що на 3,6 відсотка вище за показник 2022 року. Прогноз щодо обсягу виробництва кукурудзи у Сполучених Штатах Америки був переглянутий у бік значного підвищення на тлі вищого врожаю, компенсувавши очікуване зниження її виробництва у Європейському союзі, а також у Мексиці, де посушливі погодні умови призвели до втрати посівів у деяких районах та зниження видів на врожай загалом. ФАО підвищила свій прогноз щодо обсягу виробництва рису у світі в сезоні 2023–2024 років на 0,9 млн тонн в порівнянні з його листопадовим рівнем, оскільки, згідно з офіційними оцінками в Індонезії та Об’єднаній Республіці Танзанії, несприятливі погодні умови не призведуть до виробництва, як передбачалося раніше. Беручи до уваги перегляд у бік підвищення даних щодо очікуваного врожаю рису в Російській Федерації, Боліваріанській Республіці Венесуела та В’єтнамі, зроблений з урахуванням збільшення посівних площ, обсяг його виробництва у світі може досягти 524,9 млн тонн (у перерві на 0,8 відсотка вище за рівень сезону
2022-2023 років.

Що стосується майбутнього сезону, то в країнах Північної півкулі продовжується сівба озимої пшениці під урожай 2024 року, при цьому зниження цін на сільськогосподарську продукцію справило стримуючий вплив на приріст посівних площ цього року. У Сполучених Штатах Америки в результаті сприятливих погодних умов, що склалися цього сезону, стан близько 50 відсотків посівів озимої пшениці станом на кінець листопада 2023 року оцінювався як хороший або відмінний порівняно з 34 відсотками минулого року. В Європейському союзі умови для проведення посівної в центральних районах були загалом сприятливими, при цьому надмірні опади у північній та західній частинах призвели до затримок із проведенням посівної та розвитком посівів. Що стосується України, то обмеження, що зберігаються, зумовлені війною, включаючи зниження фінансових можливостей фермерів через низькі закупівельні ціни та високі виробничі витрати, швидше за все, призведуть до подальшого скорочення посівних площ під пшеницею. У Російській Федерації сівба озимої пшениці наприкінці листопада практично завершилася на тлі покращення погодних умов у південних регіонах країни, де у жовтні відзначався дефіцит опадів. В Індії темпи сівби пшениці озимої відповідали середнім значенням за попередні періоди, при цьому, як очікується, в результаті високих внутрішніх цін площа посівів перевищить показники минулого року. У Пакистані площа під пшеницею може трохи перевищити торішній рівень, що зумовлено рекордно високими внутрішніми цінами на тлі загалом сприятливих зовнішніх умов, включаючи наявність водних ресурсів для зрошення, що дає змогу сподіватися на більш високий урожай. У Китаї (материкова частина) сівба пшениці завершилася у жовтні на тлі загалом сприятливих погодних умов, при цьому площа посівів перевищує близькі до середніх значень показники минулого року.

У країнах Південної півкулі йде сівба фуражних зернових під урожай 2024 року. У Бразилії на тлі дощових погодних умов, що сповільнили перебіг посівної, та зниження цін на кукурудзу, загальна площа під цією культурою може скоротитися на 5 відсотків порівняно з рекордним рівнем 2023 року. В Аргентині, де початок посівної проходив в умовах дефіциту опадів, пройшли дощі, що призвели до збільшення рівня вологи у ґрунті. Враховуючи очікуване продовження дощів, прогнозується, що в 2024 році обсяг виробництва кукурудзи в Аргентині відновиться. У Південній Африці на початку посівної кукурудзи під урожай 2024 року склалися загалом сприятливі умови, при цьому наприкінці сезону очікується дефіцит опадів, що може несприятливо вплинути на види на врожай.

Обсяг споживання зернових у світі в сезоні 2023-2024 років очікується на рівні 2813 млн тонн, що на 2,4 млн тонн вище листопадового прогнозу і на 1,1 відсотка вище показника сезону 2322. Цього місяця прогноз за обсягом споживання пшениці у світі в сезоні 2023–2024 років був підвищений на 1,9 млн тонн до 791,4 млн тонн, що на 1,8 відсотка вище за прогнозований рівень сезону 2022–2023 років; такий перегляд обумовлений очікуваним значним зростанням споживання як і кормових, і у продовольчих та інших цілях. Прогноз щодо загального обсягу споживання фуражних зернових у сезоні
2023–2024 років практично не змінився порівняно з минулим місяцем і становить 1 500 млн тонн, що на 1,2 відсотка більше, ніж у попередньому сезоні; при цьому основний приріст забезпечить збільшення споживання кукурудзи (насамперед у кормових та промислових цілях). Очікуваний обсяг споживання рису у світі в сезоні 2023–2024 років практично не змінився порівняно з попереднім місяцем і може становити 521,6 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно), що на 0,7 млн тонн нижче за прогноз на сезон 2022–2023 років: збільшення споживання рису у продовольчих цілях дозволить компенсувати ймовірне зниження його споживання на корми.

Прогноз за обсягом запасів зернових у світі на кінець сезону 2024 року був підвищений на 5,3 млн. тонн до рекордних 886,5 млн. тонн, що на 2,7 відсотка вище рівня початку сезону. Згідно з останніми прогнозами, показник співвідношення обсягу запасів зернових у світі до їх споживання в сезоні 2023–2024 років може становити 30,8 відсотка, практично не змінившись у порівнянні з сезоном 2022–2023 років, що відповідає загалом досить комфортному рівню. У світлі нових даних, головним чином Єгипту, Європейського союзу та Саудівської Аравії, листопадовий прогноз щодо обсягу запасів пшениці у світі було переглянуто у бік підвищення на 4,2 млн тонн до 319,3 млн тонн, що на 0,2 відсотка вище рівня початку сезону Прогноз щодо обсягу запасів фуражних зернових у світі практично не змінився порівняно з минулим місяцем і становить 367,5 млн тонн, що на 5,7 відсотка вище порівняно з рівнем початку сезону. Зроблений цього місяця перегляд у бік підвищення прогнозу щодо рівня запасів здебільшого обумовлений очікуваним збільшенням обсягу виробництва кукурудзи у Сполучених Штатах Америки, що, ймовірно, дозволить компенсувати очікуване зниження запасів ячменю, головним чином у Європейському союзі. Після незначного коригування у бік збільшення даних щодо перехідних залишків у Гвінеї, Індонезії, М’янмі та Таїланді ФАО підвищила свій прогноз щодо обсягу запасів рису у світі на кінець сезону 2023–2024 років на 0,8 млн тонн. З урахуванням цього запаси рису у світі можуть зрости на 1,6 відсотка в порівнянні з рівнем початку сезону і досягти нового пікового значення 199,7 млн тонн.

Прогнозований обсяг торгівлі зерновими у світі в сезоні 2023-2024 років може становити 468,4 млн тонн, що дещо нижче порівняно з прогнозом за минулий місяць і на 1,8 відсотка нижче показника сезону 2022-2023 років. Прогнозований обсяг торгівлі пшеницею у світі в сезоні 2023–2024 років (липень/червень) становить 194,1 млн. тонн, практично не змінившись порівняно з попереднім місяцем. Коригування прогнозів щодо експорту з Туреччини та України у бік підвищення було нівельовано внаслідок перегляду у бік зниження видів на експорт із Аргентини, Бразилії та Європейського союзу. Очікуваний обсяг торгівлі фуражними зерновими у світі в сезоні 2023–2024 років (липень/червень) також практично не змінився порівняно з попереднім прогнозом і все ще кілька (0,8%) нижче рівня сезону 2022–2023 років. Цього місяця прогноз щодо обсягу торгівлі кукурудзою у світі було незначно переглянуто у бік підвищення, що відображає більш високий імпортний попит, очікуваний з боку Мексики та Саудівської Аравії, та більш високу експортну пропозицію з боку Парагваю та Російської Федерації; при цьому він все ще на 1,5 відсотка нижчий порівняно із сезоном 2022–2023 років. Прогноз з міжнародної торгівлі рисом у 2024 році (січень/грудень) був знижений на 0,6 млн. тонн до 52,3 млн. тонн, в основному через зниження очікувань за обсягом імпорту з боку Китаю на тлі деякого збільшення закупівель з боку Індонезії. Відповідно до переглянутого прогнозу, обсяг торгівлі рисом у 2024 році, ймовірно, виявиться на 1,5 відсотка нижче порівняно з рівнем 2023 року, очікування якого також були знижені.

Зведені таблиці

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!