Прогноз: темпи зростання міжнародної торгівлі будуть меншими, ніж світового ВВП

Джерело:  УкрАгроКонсалт
экономика
UkrAgroConsult

Міжнародна торгівля зростатиме повільніше, ніж світова економіка, протягом більшої частини наступного десятиліття, оскільки війна в Україні змінює стратегічні альянси та потік транскордонної торгівлі, йдеться в новому звіті Boston Consulting Group, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Згідно з прогнозами Boston Consulting Group, річний темп зростання світової торгівлі становитиме в середньому 2,3% до 2031 року, у порівнянні зі збільшенням світового ВВП в середньому на 2,5% щороку за той самий період.

Торгівля значною мірою відстежувала темпи зростання світового ВВП протягом десятиліття, що передувало пандемії. Таким чином, звіт передбачає найгірший період стагнації глобалізації з моменту створення Світової організації торгівлі понад чверть століття тому.

«Після майже 30 років порівняно безпечного торговельного середовища ми перебуваємо в центрі нової динаміки Сходу проти Заходу, зі спільнотою під проводом США та ЄС і китайсько-російським партнером, а також потенційною появою третього угруповання неприєднаних держав», – заявив Ніколаус Ланг, керуючий директор BCG і співавтор звіту.

Чотири основні ланцюжки постачання постраждали від війни та зростання напруженості між США та Китаєм – енергетика, сільське господарство, промислові метали та напівпровідники. Це пояснює близько 80% поточного інфляційного тиску на ціни.

«Перехід від глобальної до більш регіональної торгівлі також породжує втрату економії від масштабу, що викликає підвищення цін», – сказав Ленг. «В міру адаптації світу ми очікуємо, що інфляційний тиск зменшиться, але в цілому до 2023 і 2024 років ми продовжуватимемо спостерігати вищу за норму інфляцію протягом цього періоду адаптації».

Відповідно до розкладу, окресленого BCG, наступні 9 років торгових потрясінь створять таких «переможців» та «програвших»:

– Європейський Союз збільшить свою торгівлю зі США на 338 млрд доларів, в основному за рахунок американського експорту енергоносіїв до Європи, а також розширить свою спільну торгівлю з країнами АСЕАН, Африкою, Близького Сходу та Індією;

– Товарообіг між США та Китаєм впаде на 63 млрд доларів;

– Між ЄС і Китаєм зростання торгівлі також сповільниться, продемонструвавши зростання лише на 72 млрд доларів, що BCG назвав «скромним зростанням порівняно з попередніми роками;

– Торгівля Росії з Китаєм та Індією зросте на 110 млрд доларів, включаючи лише 90 мільярдів доларів з Китаєм;

– Південно-Східна Азія буде головним «переможцем», за рахунок зростання обсягів торгівли до 1 трлн доларів з такими новими країнами, як Китай, Японія, США та ЄС;

– Торгівля АСЕАН з Китаєм зросте на 438 млрд доларів, що є найбільшим міжрегіональним зростанням.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!