Продовження «зернової угоди»: чого чекати аграріям

Джерело:  AgroPortal.ua
фрахт

Продовження «зернової угоди» не врятує український агросектор від кризи.

Таку думку висловив віцепрезидент з економічної освіти Київської школи економіки Олег Нів’євський у Telegram.

«Добре, що угода продовжить діяти. Це можливість вивезти значні надлишки, завезти валюту в країну, послабити тиск на гривню, звільнити склади та силоси під новий врожай, врешті-решт. Для інших країн українське зерно — це гарантія продбезпеки», — вважає він.

Експерт зазначив, що угода не ліквідує розрив між внутрішніми та експортними цінами на зерно.

«Я проаналізував трішки ціни, дивіться графік із цінами на кукурудзу. Із пшеницею дуже схожа ситуація. Не новина, що розрив між внутрішніми цінами (exw) та експортними (fob) збільшився драматично. Через у 6 разів дорожчу логістику, нестачу альтернативних експортних можливостей тощо… Але внутрішні ціни впали фактично нижче собівартості виробництва. На графіку приблизний коридор собівартості цього року. І exw ціни — це ще не зовсім закупівельні ціни для агровиробників, насправді вони ще нижчі», — пояснює Нів’євський.

За його словами, вплив зернового коридору на внутрішні ціни мінімальний, якщо взагалі є.

«І я думаю, що принципово його дія не буде відрізнятись від попередніх 4-х місяців. путін буде продовжувати тримати всіх у напрузі й підривати довіру чи сталість роботи коридору регулярними заявами або навіть діями. Тому драматичний розрив між експортними та внутрішніми цінами буде, швидше за все, залишатись, і аграріям у такому разі буде важко звести кінці з кінцями. Через проблеми з експортом та низькими внутрішніми цінами аграрії вже втратили більше $17 млрд», — додає експерт.

Нів’євський підкреслив, що це означає подальші проблеми з ліквідністю, прибутковістю та не зовсім райдужні перспективи цього та наступного року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!