Продовольча інфляція послаблюється через зниження світових цін на пшеницю та олійні культури

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Сільськогосподарські товари впали в ціні, що дало певний перепочинок від шаленої продовольчої інфляції, оскільки трейдери зважують дані про врожаї та загрозливу рецесію в деяких великих економіках, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

У Північній півкулі починаються жнива пшениці, а аналітики продовжують збільшувати оцінки виробництва для деяких ключових виробників, таких як Росія, після сприятливої погоди.

За даними Agritel, перспектива рецесії також впливає на ціни на сировину. Пригнічена світова економіка може означати зниження споживання палива або спонукати покупців скоротити споживання більш дорогих продуктів, як, наприклад, м’ясо. Ціни на соєву олію на Чикагській біржі наблизились до найдовшого спаду з 2019 року, ціни на ріпак на Паризькій біржі нівелювали свій прибуток з початку 2022 року, а малайзійська пальмова олія нещодавно вийшла на ведмежий ринок, оскільки конкуруючий виробник Індонезія нарощує експорт.

Зниження цін може запропонувати деяке полегшення для глобальних споживачів, які стикаються зі стрімким зростанням вартості життя та зростанням продовольчої безпеки. Індекс цін на харчові продукти Організації Об’єднаних Націй знизився з рекордно високого рівня в березні після того, як вторгнення Росії унеможливило експорт з України, одного з провідних постачальників зерна та рослинної олії в світі.

«Є ознаки того, що глобальна продовольча криза, можливо, наближається до свого піку. Падіння ціни на пальмову олію зменшить тиск на ціни на кулінарну олію», – заявили в Maybank Investment Banking Group.

Ф’ючерси на кукурудзу, пшеницю та сою знизились в Чикаго, оскільки торгівля відновилася після святкових вихідних у США. Ціна на кукурудзу впала на 5% до $6,9425 за бушель, торкнувшись найнижчої внутрішньоденної ціни з березня. Ціна на сою впала до найнижчого рівня з лютого, тоді як пшениця впала нижче 10 дол. за бушель, досягнувши найнижчої ціни з початку квітня.

Тим не менш, погодні занепокоєння залишаються у кількох великих виробників, а український експорт продовжує обмежуватися вторгненням Росії. Пізніше це може підтримати ціни.

«Спостерігачі ринку будуть прагнути побачити, чи не вплине хвиля спеки минулого тижня на щотижневі рейтинги стану кукурудзи» в США», – заявили у Farm Futures.

Агентство Європейського Союзу 20 червня у звіті знизило свій прогноз щодо врожайності м’якої пшениці в ЄС до рівня нижче середнього через весняну спеку та посуху. За даними Maxar, посуха також залишатиметься проблемою на більшій частині кукурудзяного та соєвого поясу США на початку липня.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!