Продаж сої в Аргентині в червні впав через збільшення валютного розриву

Джерело:  Oilworld
Аргентина

Продажі сої аргентинськими фермерами комерційним покупцям у червні зупинилися, повідомив агентству Reuters глава Палати з переробки та експорту країни (CIARA-CEC), падіння на 45% порівняно з травневими продажами, оскільки ослаблення песо на неформальних біржових ринках змусило фермерів притримати свої запаси олійних культур. .

Ця південноамериканська країна є одним з найбільших у світі постачальників сої та конкурує з Бразилією як експортером № 1 переробленої соєвої олії та соєвого шроту, які використовуються у рослинній олії та кормах для тварин. Дані про продаж сої за червень раніше не публікувалися.

Скорочення комерційних поставок сої для переробки вказує на ймовірне зниження експорту соєвої олії та соєвого шроту з Аргентини.

В інтерв’ю пізно ввечері в четвер президент CIARA-CEC Густаво Ідігорас повідомив, що продажі сої цього місяця склали близько 3,8 мільйона метричних тонн, що різко нижче, ніж у травні, коли фермери прискорили продаж, щоб заробити гроші для покриття витрат на посадку. пшениці.

Аргентина знаходиться в глибокій рецесії, виснажені резерви центрального банку і висока інфляція роблять її такою, що відчайдушно потребує валютних доходів від сої, її основного експорту.

Однак ослаблення валюти песо на популярних, неформальних валютних ринках призвело до того, що курси там відхилилися від офіційного курсу, контрольованого центральним банком. Це означає, що експортери, які в основному використовують офіційний курс для конвертації своїх доларів у песо, зрештою зазнають збитків, заохочуючи накопичення запасів сої.

“Коли розрив між офіційним курсом долара, (неформальними) доларами та доларом чорного ринку починає зростати, він зменшується і майже паралізує ринок торгівлі зерном в Аргентині”, – сказав Ідігорас агентству Reuters. “Це просто природно”.

В даний час існує розрив у 45% між вартістю офіційного песо в 912 песо за долар та неофіційною вартістю близько 1320 песо за долар. У травні цей розрив збільшився приблизно з 15-20%.

Світові ціни на сою знизилися у другій половині червня, що, ймовірно, стало ще однією перешкодою для продажу.

«Темпи продажу олійних культур, які набрали обертів у травні… знизилися цього місяця», — йдеться у п’ятничному звіті зернової біржі Росаріо, посилаючись на нижчі ціни, пов’язані з сильнішими перспективами виробництва у Сполучених Штатах.

Ідігорас додав, що обсяг сої 2023/24 року, переробленої всередині країни у червні, становитиме близько 3,8 мільйона тонн. Загальний обсяг переробки в першій половині року складе близько 19 мільйонів тонн, що трохи нижче за середній показник за 10 років.

Урожай сої 2023/24 року в Аргентині майже завершено, прогнозований обсяг виробництва становить близько 50,5 мільйонів тонн. Посів сої 2024/25 року розпочнеться у жовтні.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!