Проблема “зернового питання” з Україною має бути вирішена на політичному рівні, – Дуда

Джерело:  Цензор.НЕТ
Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава не зможе самостійно розв’язати проблему заборони на українську агропродукцію та блокади кордону польськими фермерами, і потрібне політичне рішення з боку Європейського Союзу. Про це він сказав в інтерв’ю LRT.

“Це дійсно дуже серйозна проблема, і вона залишиться проблемою в майбутньому. Хочу наголосити, що саме Брюссель ухвалив рішення про зняття обмежень на імпорт продовольства з України до ЄС. На жаль, це має наслідки й за межами України, зокрема в Польщі.

Ми є переважно сільськогосподарською країною, і раптом наш ринок заполонила гігантська кількість сільськогосподарської продукції з України, яка, як відомо, є світовою державою, коли йдеться про сільське господарство. Завдяки своїм чудовим, надзвичайно родючим чорноземам, Україна є світовою житницею, і значна частина світу отримує від цього вигоду”, – заявив Дуда.

“Але це дійсно проблема для наших фермерів, тому що продовольство з України дешевше, і це руйнує місцеві ринки. Наш ринок набагато менший, ми вдвічі менші за Україну. Це парадоксальна ситуація, і не дивно, що фермери захищаються, адже вони інвестували у свої господарства в Польщі, і дешева сільськогосподарська продукція з України є для них катастрофічно руйнівною”, – наголосив він.

За його словами, питання експорту української аграрної продукції, яке є “політичним питанням”, зачіпає простих людей, простих фермерів.

“Нам потрібно розв’язати цю проблему (зернове питання, – ред.), але Польща не зможе розв’язати її самостійно, бо якби ми спробували обмежити потік української продукції до Європейського союзу, ми б порушили правила Співтовариства”, – зауважив президент Польщі.

Дуда наголосив, що проблема зернового питання має бути вирішена на політичному рівні.

“Тому Брюссель має знайти умови, які також захистять країни-члени від ситуації, в якій ми перебуваємо сьогодні. Ця проблема має бути вирішена на політичному рівні”, – додав він. 

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!