Проблема блокади кордону може вирішитися протягом кількох тижнів – голова комітету Сейму Польщі

Джерело:  Укрінформ
протест
Питання щодо блокування кордону з Україною польськими фермерами і захисту певних сегментів сільгоспвиробництва Польщі можуть бути вирішені упродовж кількох тижнів.

Таку думку висловив голова комітету закордонних справ Сейму Польщі Павел Коваль в інтерв’ю Українському радіо.

“Проблема з фермерами і проблема із захистом певних сегментів сільгоспвиробництва буде вирішена. Потрібно кілька тижнів переговорів”, – сказав Коваль.

Водночас він відзначив, що попри протести фермерів нічого не змінилося у польсько-українських відносинах. “На політичному і на найвищому рівні вони також дуже добрі. Що стосується блокад і протестів фермерів, то вони сьогодні відбуваються по всій Європі. Я не розумію, чому всі пов’язують їх з Україною. Вони не стосуються в першу чергу України чи будь-яких українських питань. Вони просто про те, що в Європі впали ціни на зерно, і фермери вимагають компенсації, а уряди окремих країн намагаються допомогти фермерам і захистити певні сектори сільськогосподарського виробництва”, – зауважив голова комітету закордонних справ Сейму Польщі.

Він висловив сподівання, що компромісне рішення таки буде знайдено. “Ми знайдемо таке рішення. Але я дуже хочу, щоб протести в Євросоюзі не ототожнювалися з Україною, тому що вони не пов’язані з Україною, а якщо й пов’язані, то незначною мірою”, – додав Коваль.

За його словами, рішення може бути прийняте упродовж кількох тижнів. “Я думаю, що протягом кількох тижнів це буде. І польський уряд, і український уряд повинні порозумітися, знайти рішення, щоб могли продавати українські товари, але також захистити кілька секторів польського виробництва”, – сказав польський парламентарій.

При цьому він наголосив, що ключовим є те, що Польща сьогодні є головною країною, яка домагається більшої кількості боєприпасів для України і підтримки України в рамках НАТО, в Європейському Союзі. Тож польські політики потребують для цього підтримки в суспільстві. “Отже, сільськогосподарські проблеми також потребують вирішення… Якщо ми хочемо допомогти Україні, ми також повинні отримати допомогу нашим фермерам, тому що в демократичній країні це теж пов’язано”, – резюмував політик.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 3 березня заявив, що ситуація на кордоні з Польщею, де відбувається блокування руху вантажівок, вже давно вийшла за межі економіки та моралі.

Із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п’ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!