Проблем із експортом зернових не очікується

Джерело:  AgroPortal.ua
коридор

Більшість агроекспорту буде переорієнтовано на морські шляхи, тому проблем із експортом зернових не очікується.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua зазначають у Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА), оцінюючи роботу «е-Черги» для експорту сільгосппродукції.

За оцінками експертів ЄБА, застосування «е-Черги» дозволяє компаніям отримати більш-менш прогнозовану дату перетину кодону, хоча й не вирішує саму проблему черг.

Реєстрація в «е-Черзі» наразі обов’язкова для всіх. Згідно з Постановою КМУ №113 від 2 лютого 2024 року, бронювання місць у «е-Черзі» доступне для швидкопсувних продуктів та продуктів з особливою температурою перевезення. Також підлягають бронюванню небезпечні товари. Експортери швидкопсувних продуктів зазначають, що пріоритет у черзі дав можливість компаніям забезпечити експорт продукції з мінімальними простоями на кордоні.

Водночас експерти асоціації зазначають, що у функціоналі «е-Черги» досі не реалізований першочерговий пропуск вантажів за процедурою спільного транзиту, визначений Митним кодексом України.

На думку бізнесу, для більш ефективного впровадження «е-Черги» потрібні попередні консультації та підписання міжнародних угод із країнами-сусідами, зокрема про електронний обмін даними щодо вантажів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!