Працюють 2/3 молокопереробних підприємств України – асоціація

молоко

Після викликаного вторгненням РФ в Україну спаду економіки роботу відновили 60-65% молокопереробних підприємств, навіть за умов воєнних дій галузь здатна забезпечити внутрішній попит, тому імпорт молока в країну недоцільний. Таку думку оприлюднено на сайті профільної асоціації “Союз молочних підприємств України” (СМПУ) у четвер.

За її даними, імпорт молокопродуктів в Україну недоцільний, оскільки поновлення роботи двох третин підприємств галузі з урахуванням призначених для експорту запасів молокопродуктів, постачання яких зірвали бойові дії, дає змогу забезпечити потреби внутрішнього ринку.

Крім того, асоціація прогнозує, що виробництво молока-сировини в Україні з розрахунку на душу населення у 2022 році зросте на 8% порівняно з 2021 роком – до 229 кг із 212 кг. При цьому СМПУ нагадує, що після початку війни Кабмін вніс до переліку товарів критичного імпорту товари військового призначення, м’ясо та їстівні субпродукти, молоко та молочні продукти, овочі, горіхи та низку інших товарів.

“Однак СМПУ вважає, що потреби в імпорті молочки немає. Адже навіть в умовах війни молочна галузь України продовжує працювати і повністю забезпечує країну високоякісними молочними продуктами. Тому внесення молочних продуктів до списків критичного імпорту – це марна витрата дорогоцінних валютних коштів”, – наголошується в повідомленні.

Крім того, на думку асоціації, конкуренція з імпортною “молочкою” призведе до скорочення обсягів виробництва українськими молокозаводами та, відповідно, до зниження виробництва молока. “Уряд має підтримувати українських виробників молочної продукції. Наразі одне з головних завдань держави – зберегти поголів’я корів та молокопереробну галузь. Тому СМПУ наполягає на вилученні молокопродуктів зі списків товарів критичного імпорту”, – йдеться у повідомленні організації.

Як повідомлялося, Кабмін 28 лютого суттєво розширив перелік товарів критичного імпорту. До нього внесені м’ясо та м’ясні субпродукти, молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед, овочі та їстівні коренеплоди та бульби, плоди та горіхи, кава, чай, прянощі, зернові культури, борошно пшеничне та пшенично-житнє, соєві боби, соки та екстракти рослинного походження.

 

Fixygen.ua

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!