Позиція України як одного з найбільших експортерів кукурудзи: перспективи на 2023/24 МР неясні

Джерело:  УкрАгроКонсалт
кукурудза
UkrAgroConsult

Автори статей:

За оцінкою УкрАгроКонсалт, врожай кукурудзи в 2022 р. склав 26,5 млн т. Під урожай 2023 р. посівні площі під кукурудзою продовжать скорочуватись через тимчасову окупацію близько 20% території країни. Станом на 1 червня, кукурудзою було засіяно 3892,5 тис. га, що на 660 тис. га менше, ніж торік, але більше попередніх очікувань ринку.

В залежності від врожаю власного та конкурентів, до 2022 р. Україна займала 3-4 місце серед основних експортерів кукурудзи. Високі перехідні залишки 2021/22 МР, сприятливі погодні умови влітку 2022 р. та «зерновий коридор» дозволили Україні вберегти свої позиції на ринку.

Станом на 2 червня, з початку поточного сезону (з 1 вересня) експорт кукурудзи з України становить 24,24 млн т (+20% від аппр).

Через високі запаси на початку сезону щомісячні обсяги відвантажень значно перевищували середні багаторічні показники. В квітні-травні експорт кукурудзи впав нижче середнього через умисне стримування інспекцій суден російською делегацією в Спільному координаційному центрі.

У 2021/22 МР частка Китаю в українському експорті кукурудзи сягала 24%, в поточному сезоні вона скоротилася до 20%. Зменшення врожаю та ускладнений експорт через морпорти заважають експортерам збирати великі партії продукції для відвантаження за такими віддаленим напрямками. Натомість виросли частки країн ЄС (з 44% до 61%)  за 9 місяців 2022/23 МР.

Єврокомісія очікує зростання врожаю кукурудзи в ЄС до 64 млн т (+23% від 2022/23 МР) за рахунок повернення врожайності до нормального рівня. При цьому, імпорт має скоротитись до більш звичних 17 млн т (-31%) оскільки потреба буде частково задовольнятись власним врожаєм. Крім того, очікується зменшення відвантажень з боку України. Для цього вже був створений механізм часткових ввізних обмежень, який поки що стосується тільки сусідніх до України країн ЄС.

На тлі зростання геополітичних ризиків Китай вирішив диверсифікувати поставки зерна в країну. Наприклад, вони вже отримують поставки з Бразилії та Південної Африки. Також була допущена кукурудза з росії, але поки що тільки вирощена поблизу китайського кордону. ТАСС повідомляє, що експорт кукурудзи з Приморського краю в Китай в 2022 р. виріс в півтора рази. За оцінкою USDA, імпорт кукурудзи в Китай в 2023/24 зросте до 23 млн т (18 млн т – у 2022/23 МР) через зростання внутрішнього споживання на фуражні цілі з 218 млн т до 223 млн т.

В світовому масштабі наступний сезон очікується більш врожайним за попередній через повернення врожаю в Аргентині та ЄС до нормального рівня. Потреби країн ЄС в імпортній кукурудзі зменшаться, але і експортні спроможності України також будуть обмежені.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!