Війна в Україні та низька врожайність в ЄС погіршують баланс кукурудзи

Джерело:  УкрАгроКонсалт
жнива
UkrAgroConsult

Автори статей:

Україна

Кукурудза в Україні на даний момент все ще залишається в полях. Станом на 12 січня оброблено лише 85% площ, зібрано 23,5 млн т при середній врожайності 6,57 т/га. Основні області, які ще не завершили збирання цієї культури: Сумська (залишається ще 146 тис. га) та Полтавська (131 тис. га).

Повільні темпи збирання цієї пізньої ярої культури в Україні зумовлені війною, яка призвела до:

  • дефіциту потужностей зберігання,
  • повільних темпів експорту,
  • високої вартості сушки та зберігання зерна,
  • зростання вартості палива та інших МТР.

Через тимчасову блокаду українських портів на Чорному морі темпи експорту кукурудзи з України у 2022/23 МР демонструють нетипову динаміку: обсяги відвантажень в перші два місяці сезону перевищували середньостатистичні на фоні значних залишків старого врожаю, а зростання експорту в листопаді-грудні пояснюється поступовим скороченням експорту пшениці та ячменю, завдяки чому звільняються портові потужності.

росія

Станом на кінець грудня в росії було зібрано 14,8 млн т кукурудзи з 86% площ. Повільні темпи збирання в цій країні були викликані дефіцитом потужностей зберігання на фоні рекордного врожаю пшениці. Особливо це стосується південних регіонів, які найбільш наближені до морських портів, тому концентрація зерносховищ там найвища.

Сильні морози в Росії в січні 2023 року, швидше за все, ускладнять збір решти 14% площ кукурудзи. Урожай кукурудзи, ймовірно, становитиме 15,4 млн т, що трохи більше, ніж у 2021 році. Якість пізно зібраного зерна буде сумнівною.

Експортний потенціал російської кукурудзи досить високий через високі перехідні залишки минулого сезону (2021/22) і слабкий експорт у перші місяці сезону. Хоча врожай перевищує минулорічний, експорт кукурудзи за перші три місяці сезону (вересень-листопад 2022 року) був на 50% меншим, ніж за аналогічний період 2021 року.

ЄС

В ЄС ситуація зі збором кукурудзи кардинально відрізняється від ситуації в Україні та Росії. Урожай кукурудзи суттєво знизився через посуху, яка пошкодила пізні зернові. Загалом урожай кукурудзи в країнах ЄС у 2022 році на третину менший, ніж у 2021 році. Високі втрати, пов’язані з посухою, призвели до швидких темпів збирання, зниження внутрішнього споживання та зростання імпорту кукурудзи як з України, так і з Бразилії.

Зараз Румунія є лідером по вирощуванню кукурудзи в ЄС – близько 2,5 млн га. Однак падіння врожайності у 2022 році вдвічі скоротило виробництво кукурудзи приблизно до 7,5 млн т (13,5 млн т у 2021 році). Вплив Румунії на європейський ринок значно послабився в поточному сезоні 2022/23.

Подібне падіння врожайності зафіксовано і в інших країнах регіону – Угорщині, Словаччині. У той же час Болгарія і Словенія менше постраждали від посухи. Виробництво кукурудзи в Болгарії в 2022 році впало на 24% в порівнянні з минулим роком, площі під кукурудзою в Словенії незначні.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!