Посуха загрожує зерновим культурам на півдні Африки

Джерело:  IDK
засуха

Відсутність дощів через явища погоди Ель-Ніньйо завдає шкоди перспективам виробництва зернових на півдні Африки та загрожує і так крихкій продовольчій безпеці в регіоні, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО).

Очікується, що прогнозований дефіцит виробництва, особливо кукурудзи (кукурудзи), посилить відсутність продовольчої безпеки домогосподарств, призведе до зростання внутрішніх цін та спонукає зростання потреб в імпорті в усьому субрегіоні, згідно з оцінкою Глобальної системи інформації та раннього попередження ФАО від 24 квітня. На частку білої кукурудзи припадає майже 20% калорій, які споживаються у субрегіоні.

За даними ФАО, гостра нестача продовольства на півдні Африки, яка, за оцінками, становитиме 16 мільйонів людей у перші три місяці 2024 року, може погіршитися наприкінці 2024 року. Ціни на продовольство, які вже зростають річними темпами вище 10%, ймовірно, зростатимуть і далі, і, згідно з поточними прогнозами, Південна Африка і Замбія, зазвичай експортери кукурудзи, не зможуть покрити дефіцит постачань, а Замбія почала імпортувати кукурудзу на поповнення дефіциту.

Таке поєднання зниження врожаю та зростання цін на продовольство особливо шкідливе для сільськогосподарських домогосподарств та відновлення рівня виробництва, оскільки доходи фермерів скорочуватимуться, а для закупівлі продуктів харчування потрібно більше ресурсів, сказав Джонатан Паунд, економіст Глобальної системи інформації та раннього попередження ФАО.

Уряди Малаві, Замбії та Зімбабве оголосили надзвичайну ситуацію через посуху. Спільно з програмою НАСА «Урожай», геопросторові спостереження ФАО показують, що основні зернові культури постраждають від негативного впливу в деяких частинах Анголи, Малаві, Мозамбіку, Намібії, Південної Африки та Зімбабве, при цьому в Зімбабве, Малаві та Мозамбіку очікується помітний стрибок.

Невтішний прогноз з’явився після «широкомасштабного та суттєвого дефіциту опадів у лютому, посиленого рекордно високими температурами, особливо руйнівним поєднанням для сільськогосподарських культур», йдеться у доповіді, наголошуючи, що надій на відновлення до початку збирання врожаю у травні мало.

За даними ФАО, посушлива погода, що спостерігається, типова для явища погоди Ель-Ніньйо в регіоні. Поточні прогнози, однак, вказують на високу ймовірність переходу до погодних умов Ла-Нінья пізніше цього року з сприятливішими режимами опадів.

Це робить «імперативним» розширення заходів щодо підвищення стійкості, які дозволяють фермерам адекватно підготуватися до наступного сільськогосподарського сезону, який розпочнеться у вересні 2024 року, заявили у ФАО.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!