Поставки українського зерна до Іспанії в новому сезоні можуть зменшитися на 3,5 млн тонн

Джерело:  Latifundist.com
Іспанія

Іспанія прогнозує ріст власного виробництва зерна, тож поставки української сільгосппродукції до країни в новому сезоні можуть зменшитися. Про це на Maritime Days in Odesa 2024 розповіла Наталя Левконюк, брокер Atria Brokers.

Зокрема Україна може недопоставити на іспанський ринок в новому сезоні близько 3,5 млн т зерна: 2 млн т кукурудзи, 1 млн т пшениці і 500 тис. т ячменю.

«Можливо вплив цього скорочення буде все ж таки компенсовано зниженням виробництва зернових в Україні у 2024-25 МР», — сказала Левконюк.

Замість іспанського ринку українську пшеницю можуть експортувати до Індонезії і Бангладеш, кукурудзу — в Китай, ячмінь — до Саудівської Аравії.

«Але поки що українському ячменю дуже важко на ринку Саудівської Аравії. З одного боку він на базисі FOB глибока вода приблизно 188 $/т, що дорівнює вартості румунського ячменю на FOB Констанца. Тож зараз туди торгується саме румунський ячмінь», — додала Левконюк.

Станом на 20 червня Україна зібрала 4% ячменю, це вдвічі більше ніж торік. Врожайність склала 2,98 т/га проти 2,65 т/га у 2023 році (+12%).

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!