Посівна-2023: чи потрапить гірчиця до переліку перспективних культур

Джерело:  AgroPortal.ua
гірчиця

До початку війни Україна входила до десятки лідерів за площею посівів гірчиці, а за результатами 2021 року — до п’ятірки країн-експортерів цієї культури. Під урожай-2022 українські сільгоспвиробники зменшили площі під гірчицею на 7%. Та, можливо, вже цьогоріч вона відновить свої позиції, адже аграрії за нинішніх обставин вимушені формувати інший підхід до вибору сільськогосподарських культур.

За даними Faostat, загальне виробництво насіння гірчиці у 2021 році у світі досягло 532 769 т. На частку Непалу, який посідає перше місце в рейтингу, припадає 41,3% світового виробництва. На три найбільші країни припадає 79,8%, і при цьому десять країн формує близько 99,9% ринку гірчиці. При цьому частка виробництва насіння гірчиці в Україні становила понад 3% світового виробництва, що робить її одним із важливих гравців на ринку.

Країна-виробник    Обсяги виробництва гірчиці в 2021 році (тонн)
Непал                                 220 250
росія                                   144 595
Канада                               60 532
М’янма                              34 145
Україна                             19 920

Основними імпортерами української олійної гірчиці були Німеччина, Нідерланди та Греція. Загалом, за оцінками експертів, потреба ЄС у гірчиці складає близько 200 тис. т на рік.

За даними Державної служби статистики, посівна площа гірчиці в Україні під урожай 2022 року господарствами усіх категорій склала 19,6 тис. га, що на 7% менше показників роком раніше.

Найбільші посівні площі гірчиці були засіяні у таких областях:

  • Харківська — 2,9 тис. га;
  • Чернігівська — 2,4 тис. га;
  • Одеська — 1,9 тис. га;
  • Полтавська — 1,6 тис. га.

Гірчиця в структурі агрохолдингів 

До війни вирощуванням гірчиці займалося декілька великих агрохолдингів. Наприклад, група «Агротрейд» мала 2,5 тис. га під органічним виробництвом у Харківській області, де поміж іншого вирощувала й гірчицю. У компанії повідомили, що в 2022 році не змогли зібрати її урожай через постійні обстріли.

У агропромхолдингу «Астарта» минулого року гірчицю вирощували на 280 га, валовий збір склав 327 т. Вирощену культуру компанія експортувала до Німеччини та Франції.

«Рентабельність гірчиці у 2022 році була зумовлена кількома чинниками, серед яких і певний її дисбаланс на європейських ринках. Але це не означає, що ситуація повториться у поточному році. Втім, як нішева культура, гірчиця заслуговує на увагу. Тож плануємо дещо збільшити площі під культурою», — зазначають у компанії.

Досить успішні кейси з вирощування нішевих культур, таких як гірчиця і льон, має також компанія HarvEast.

«У даному сегменті ринку налагоджені продуктивні стосунки із покупцями. Відповідно, ці дві культури точно посіємо нинішньої весни. Паралельно шукаємо потрібне насіння сочевиці на посівну-2023», — зазначає комерційна директорка HarvEast Тетяна Алавердова.

Оцінка попиту на гірчицю

Станом на січень 2023 року на платформі agro-ukraine.com закупівельна ціна на жовту та білу гірчицю складає 55-60 тис. грн/т. Хоча ще з листопада 2022 року на ринку відчувалося зменшення зацікавленості імпортерів у закупівлях цієї культури на тлі достатньої кількості пропозицій.

Як розповіли в компанії Goldexim, українського експортера та світового постачальника сільгосппродукції, в 2022 році відмовились від експорту гірчиці через дуже великий розрив між внутрішньою ціною на ринку України та запитами клієнтів за кордоном.

«Ріст цін на сировину насамперед був обумовлений окупацією півдня України, де здебільшого і вирощуються основні обсяги гірчиці. Очікуємо, що наступного року ціни трохи стабілізуються, проте попит буде зберігатись на високому рівні», — сподіваються в компанії.

Сидерат чи експортна культура 

Як зазначають агрономи, наразі гірчиця може стати привабливою з погляду монокультурного вирощування сільгоспкультур, адже є відмінним попередником для абсолютної їх більшості.

Менеджер з розвитку агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group Юрій Баранчук розповідає, що гірчиця як попередник може слугувати для озимої пшениці, однак більшість господарств використовують її як сидерат — сіють одразу після збору врожаю ранніх зернових (кінець липня – початок серпня).

«Гірчиця за агротехнологією схожа на ярий ріпак. Потрібна достатня волога для того, щоб сформувалась гарна стрижнева коренева система. Також потребує внесення азоту, відповідного захисту, аналогічно з ріпаком», — розповідає Юрій Баранчук.

За його словами, урожайність гірчиці становить від 900 кг до 1,2 т/га. За невеликих затрат на культуру збирають 500-600 кг/га.

«Насіння гірчиці рентабельне у логістиці, але є питання попиту: які обсяги можна буде продати? Це можна порівняти з ситуацією, яка іноді виникає з нутом: один рік є попит і ціна, інший — багато насівають і не знають, куди діти», — зауважує Юрій Баранчук.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!