Порти на Дунаї обробили понад 11 млн т вантажів з початку року

Джерело:  Порти України
Дунай

Морські порти Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ у січні–травні 2023 року обробили 11,5 млн т вантажів, що є абсолютним рекордом перевалки для портів регіону за п’ять місяців. Про це заявив голова ДП «Адміністрація морських портів України» Юрій Литвин.

«Стосовно Дунаю ми вже маємо досить вражаючі показники. За 2022 рік портами було перевантажено 16 млн т вантажів, а за п’ять місяців 2023 року вже оновлено новий рекорд вантажоперевалки (за оперативними даними) — 11,5 млн т», — зауважив очільник АМПУ під час онлайн-зустрічі в Європейській Бізнес Асоціації наприкінці минулого тижня.

У ході зустрічі в ЄБА, до якої долучилися представники майже 60 компаній морегосподарського комплексу, посадовець розповів про першочергові завдання, які стоять перед ним як керівником АМПУ, висвітлив наявні плани щодо продовження розвитку державно-приватного партнерства у портах України, окреслив основні точки зростання та можливості щодо підвищення ефективності Дунайського портового кластеру, а також перспективи забезпечення готовності портів до відновлення вільного комерційного судноплавства.

«Одним із пріоритетних завдань АМПУ залишається неухильне забезпечення роботи портів Великої Одеси у межах Чорноморської зернової ініціативи. Але, на жаль, представниками РФ у Спільному координаційному центрі блокується чи під різними приводами затягується процес реєстрації вхідного флоту, що, в свою чергу, негативно впливає на роботу «зернового коридору». Тому порти Дунаю залишаються єдиними надійними морськими воротами України. І зараз у фокусі уваги підприємства — збільшення обсягів переробки вантажів портами Дунайського кластеру за рахунок введення в дію нових причалів, освоєння додаткових вантажопотоків та оптимізації роботи, що, в свою чергу, було б неможливим без тісної на ефективної співпраці з бізнесом», — наголосив він.

Юрій Литвин розповів, що завдяки тісній співпраці підприємства з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури і бізнесом у розвиток портової інфраструктури портів Дунаю у 2022 році та у першому кварталі 2023 року було залучено майже 97 млн доларів. При цьому до кінця 2023 року цей показник може перевищити 100 млн доларів.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!