Порт Констанца обробив 4,5 млн т українського зерна від початку вторгнення РФ

Джерело:  Порти України
Констанца

До румунського порту Констанца надійшло приблизно 4,5 млн тонн українського зерна після початку повномасштабного російського вторгнення. Про це представники порту повідомили Reuters.

Україна продовжує транспортувати зерно через дунайські порти Рені та Ізмаїл до румунського порту Констанца навіть після початку реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування.

Деякі трейдери, з якими ми маємо справу, скоротили свої операції в Рені та Ізмаїлі, але потоки, які ми створили, все ще продовжуються. Наші обсяги зерна трохи менші, але темпи майже такі, як раніше», — сказав заступник виконавчого директора TTS Group Іон Станчу.

За його словами, TTS перевезла майже 1 млн тонн вантажів до/з України після початку війни, причому зернові становили трохи менше половини цього обсягу.

TTS Group займається транспортуванням агропродукції, мінеральної сировини та хімічних речовин по річці Дунай і здійснює перевалку вантажів у порту Констанца. Компанія управляє найбільшим флотом барж на Дунаї загальною місткістю 800 тис. тонн. Потужності зберігання зерна у порту  Констанца становлять 110 тис. тонн.

Як повідомив директор TTS зі зв’язків з інвесторами Габріель Течера, компанія впровадила логістичний ланцюжок на основі двох точок рейдової перевалки у порту Констанца, що пришвидшило перевантаження зерна з барж на морські судна.

TTS у першому півріччі 2022 року збільшила вантажообіг проти аналогічного періоду минулого року на 46,9%, при цьому перевалка зерна зросла на 28,5%.

Цього року компанія інвестувала у свій флот понад €10 млн. Цільовий обсяг інвестицій на поточний рік становить € 20,1 млн.

За словами Станчу, підвищений попит і зростання тарифів допомогли компенсувати вищі експлуатаційні витрати, зокрема на сталь і електроенергію. Додатковий поштовх до зростання дадуть контракти на постачання вугілля до Румунії, Сербії та України напередодні зими.

Порт Констанца демонструє рекордні темпи перевалки завдяки українським вантажам. Після початку повномасштабного вторгнення станом на початок серпня порт обробив 2,3 млн тонн українських експортних вантажів, у тому числі — близько 1,5 млн тонн зерна та 800 тис. тонн залізорудної сировини.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!