Попит на сою в Китаї в 2024 році впаде на тлі майбутнього скорочення постачання свинини

Джерело:  Oilworld
соя

Прогнозується, що попит на сою в Китаї в 2023-24 маркетинговому році, який триватиме з жовтня по вересень, знизиться в річному обчисленні на тлі очікуваного скорочення поставок свиней у першому кварталі 2024 року, повідомили російські джерела на ринку S&P , чинитиме тиск на ціни на олійні культури

У той час як Міністерство сільського господарства США прогнозує імпорт сої до Китаю в 2023-2024 МР на рівні 102 мільйонів тонн, що на 2 мільйони тонн вище за листопадову оцінку і на 1,15 мільйона тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року, деякі приватні китайські. консалтингові компанії мають песимістичний прогноз. Наприклад, шанхайська сільськогосподарська консалтингова компанія JCI China прогнозує імпорт у 2023-2024 МР на рівні 96,2 млн тонн, що на 3,6% менше, ніж минулого року.

Крім ведмежого тону, в останньому звіті China Agricultural Supply and Demand Estimates прогнозується, що імпорт сої в 2023-2024 МР складе 98,7 млн тонн.

Відбиваючи ці настрої, місцеві трейдери відзначають скорочення імпорту сої до Китаю у першому кварталі 2024 року майже на 2 мільйони тонн.

“Типовий попит на соєві боби в Китаї для постачання в першому кварталі становить близько 26-27 мільйонів тонн, але ми, ймовірно, розглядаємо менший обсяг – близько 24-25 мільйонів тонн”, – сказав китайський брокер.

На думку аналітиків, основним фактором таких похмурих очікувань на імпорт є майбутнє скорочення виробництва поголів’я свиней у Китаї, який з початку 2023 року бореться з надлишком пропозиції.

Китай запровадив три хвилі накопичення запасів у 2023 році, щоб стимулювати поступове відновлення спотових цін, оскільки племінні підприємства стикаються з негативним прибутком протягом 2023 року, а попит, як очікується, відновиться до святкового місячного Нового року.

“Рентабельність свинарства в 2023 році була низькою”, – заявив інший китайський брокер. “Ми можемо побачити великомасштабну реструктуризацію найбільших вітчизняних свинарських компаній на початку наступного року на тлі зниження попиту на свинину, оскільки країна скочується до економічного спаду”, – сказав він.

Китай має найбільшу у світі річну потужність переробки – майже 160 мільйонів тонн. Проте тижневі операційні показники завантаження у 2023 році були надзвичайно низькими, у діапазоні 50–60%, на тлі несприятливої рентабельності виробництва та млявого внутрішнього попиту з боку сектору кормів для тварин.

Однак більш високі, ніж очікувалося, обсяги постачання сої в період з листопада по січень 2024 року потенційно можуть призвести до більш високих показників використання, а раптове зростання, ймовірно, створить навантаження на логістику зберігання та пошук кінцевих споживачів як для соєвого шроту, так і для олії.

«На мій погляд, основа для майбутніх поставок соєвого шроту надто висока, враховуючи премію 500 юанів/т (70,11 дол. США/т) до травневих ф’ючерсів на Даляньській товарній біржі. Я думаю, що це надто багато з урахуванням поточних ринкових показників», – сказав свинар

Азіатська країна зазвичай імпортує 98-100 мільйонів тонн соєвих бобів на рік, і понад 80% цих бобів переробляються в корм для тварин на основі соєвого шроту, особливо для потреб місцевої галузі свинарства – найбільшої у світі. Таким чином, коли попит на свинину – основний продукт харчування в Китаї – знижується, що призводить до падіння цін на свинину, в останні місяці поголів’я свиней відповідно скорочується, щоб компенсувати падіння рентабельності свиней, що призводить до подальшого зниження попиту на соєві боби з боку тварин . кормовий сектор.

Бичачий прогноз, заснований на хеджуванні

Незважаючи на низьку рентабельність виробництва, скорочення поголів’я свиней та стагнацію економіки, аналітики S&P Global Commodity Insights виступили проти хвилі ведмежих прогнозів та прогнозують, що імпорт соєвих бобів у Китай зростатиме з року в рік у 2023-2024 МР, оскільки країна, як очікується, хеджуватиме відстрочку імпорту сої до Бразилії. скорочення посівів та виробництва.

Згідно з даними S&P Global, Китай імпортує 101 мільйон тонн соєвих бобів у 2023-2024 МР, що на 0,15% більше, ніж торік, тоді як падіння прогнозується на рівні 95,5 мільйонів тонн, що на 0,5% вище , ніж торік.

“Ми вважаємо, що рекордний прогноз імпорту сої в Китай на 2023-2024 МР буде зумовлений нарощуванням запасів у країні, щоб компенсувати невизначеність поставок з Бразилії”, – сказав Джек Ларімер, старший аналітик S&P Global.

Незважаючи на те, що падіння ринку зростає з кожним роком, аналітики S&P Global стали обережнішими у своїх прогнозах на тлі багатьох ведмежих факторів.

Згідно з даними S&P Global, Китай імпортує 101 мільйон тонн соєвих бобів у 2023-2024 МР, що на 0,15% більше, ніж торік, тоді як падіння прогнозується на рівні 95,5 мільйонів тонн, що на 0,5% вище , ніж торік.

“Ми вважаємо, що рекордний прогноз імпорту сої в Китай на 2023-2024 МР буде зумовлений нарощуванням запасів у країні, щоб компенсувати невизначеність поставок з Бразилії”, – сказав Джек Ларімер, старший аналітик S&P Global.

Незважаючи на те, що падіння ринку зростає з кожним роком, аналітики S&P Global стали обережнішими у своїх прогнозах на тлі багатьох ведмежих факторів.

«Ми бачимо ризик зниження нашого прогнозу щодо Китаю через низьку рентабельність виробництва свиней, стагнацію поголів’я худоби та повільне зростання економіки в країні», — сказав Ларімер. “Ми очікуємо, що ці проблеми, можливо, обмежать зростання виробництва і зрештою знизять попит Китаю на олійні культури”, – додав він.

Надлишок свиней впливає на попит на сою

Сектор свинарства Китаю – основний драйвер попиту на сою – з початку 2023 року зазнає збитків через проблеми з надлишком пропозиції. Таким чином, запаси свиней, ймовірно, стануть першою причиною обмеження втрат на початку 2024 року, а найближчими місяцями очікується значне скорочення виробництва свиней, що не є ідеальною ситуацією для попиту на сою.

За даними JCI, свинарство в Китаї в середньому за перші 11 місяців 2023 коштує 94 юаня за голову (13,21 долара за голову) в мінусі, що є найнижчим прибутком за останні 10 років. Таким чином, вибракування свиноматок має тенденцію прискорюватися через скорочення постачання.

Стійкий надлишок свиней чинить тиск на ціни на свинину, що стало подвійним ударом для місцевих тваринників.

Ціна на свинину в Китаї знизилася на 39% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 25 юанів/кг на початку листопада, а втрати у свинарстві склали в середньому 143 юаня/голову, які збільшилися на 115% у річному обчисленні, згідно з даними Міністерства сільського господарства та сільських справ.

Але не все так похмуро для сектору свинарства країни: пожвавлення очікується вже у другій половині 2024 року.

Оскільки попит на соєві боби в Китаї багато в чому залежить від стану свинарської галузі, відродження сектору свинарства, що насувається, ймовірно, призведе до збільшення імпорту олійних культур у країну наступного року.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!