Попит на добрива відновлюється швидше, ніж очікувалось

Джерело:  AgroPortal.ua
удобрения

Заводи азотного холдингу Ostchem у першому кварталі 2023 року виготовили 515,5 тис. т мінеральних добрив, що на 36,2% більше, ніж за аналогічний період минулого року (378,5 тис. т).

Про це говориться у повідомленні DF Group, до структури якого входить Ostchem.

Зазначається, що за звітний період Черкаський «Азот» виробив 387,4 тис. т, а «Рівнеазот» — 128 тис. т. Водночас Черкаський «Азот» у березні оновив максимальний показник з початку повномасштабної війни, виробивши 137,8 тис. т мінеральних добрив.

«Перший та другий квартали — ключові в аграрному виробничому циклі, оскільки саме у весняну посівну аграрії вносять більшу частину азотних добрив. У I кварталі ми досягли високих виробничих результатів. Цей сезон відрізняється від усіх попередніх. Перша особливість — майже на два місяці збільшився «високий» сезон активних закупівель. Друга — загальний попит на добрива відновлюється набагато швидше, ніж усі очікували», — зазначив  керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

Ключовими продуктами, які виготовляли заводи Ostchem, були карбамід, КАС, аміачна селітра, ВАС. Обсяг виробництва карбаміду у 2022 році зріс у 4,7 раза з 22,8 тис. до 106,5 тис. т, а обсяг виробництва КАС — у 2,1 раза з 50,9 тис. т до 108,5 тис. т. Обсяг виробництва аміачної селітри трохи підвищився з 217,1 тис. т до 255,4 тис. т. Водночас виробництво ВАС знизилося із 62,3 тис. т до 10,6 тис. т.

Підприємства холдингу почали активно постачати добрива на деокуповані території (Херсонська, Миколаївська, Чернігівська, Сумська області). На цих територіях аграрії довго відкладали закупівлі добрив через воєнні ризики. Крім того, багато господарств завершили розмінування земель та налагодили логістику.

«Серед факторів, які стримують зростання ринку добрив, — збільшення збутових та логістичних ризиків ведення агробізнесу, таких як невизначеність перспектив «зернової угоди», обмеження на ввезення українського зерна, що було введено у квітні 2023 року окремими країнами ЄС», — додали в компанії.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!