Понад 30% зразків харчових продуктів в Україні перевищують допустимі рівні трансжирів – результати дослідження

Джерело:  УНН
трансжири
В межах проєкту ВООЗ FEEDCities було проаналізовано зразки продуктів харчування, і при цьому понад 30% відібраних зразків містили велику кількість трансжирів, рівень яких перевищував максимально допустиму норму. Про це повідомляє World Health Organization Ukraine.

Для підтримки Україну в елімінації трансжирів ВООЗ за співфінансування Швейцарії реалізувала дослідницький проєкт FEEDCities. В рамках проєкту було вивчено вміст трансжирних кислот, солі та калію в харчових продуктах.

Дослідження показало, що серед промислово вироблених продуктів, відібраних для тестування, зокрема у деяких видах тортів, печива, десертів на основі молочних продуктів, морозива, заморожених продуктів, маргарину, сирів і переробленого м’яса, а також у зразках “вуличної їжі” (домашня випічка, піца, паніні, донери, фалафель, круасани та тістечка) фіксувалось перевищення максимальної допустимої норми вмісту трансжирів, що наразі становить 2 г на 100 г жиру.

У дослідженні зазначається, що оскільки спектр продуктів харчування, у яких перевищене максимально допустиме значення трансжирів, є фрагментарним і таким, що важко описати або спрогнозувати через велику кількість виробників та самих продуктів, споживачі не можуть повністю захистити себе від споживання трансжирних кислот шляхом “поінформованого вибору”. Таким чином, захист населення від цього фактора ризику є наразі прерогативою держави.

Промислово вироблені трансжири, які часто використовуються в перероблених продуктах харчування, таких як печені та смажені страви, підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!