Польські фермери погрожують відновити блокування кордону з Україною

Джерело:  Цензор.НЕТ
протести

Польські фермери, які блокували українсько-польський кордон, погрожують відновити акцію протесту вже незабаром, якщо не отримають письмових запевнень польського уряду щодо задоволення їхніх вимог.

Про це голова Національної ради аграрних палат Польщі Віктор Шмулевич заявив у коментарі польському телеканалу TVP Info.

“Міністр сільського господарства Польщі після консультацій з урядом має задовольнити вимоги фермерів, які призупинили протест на польсько-українському кордоні напередодні Різдва. Відновлення їхньої діяльності залежить від письмової заяви про виконання їхніх основних вимог”, – сказав польський діяч.

Пікетувальники, пов’язані з рухом Oszukanej Wsi, вимагають скасування підвищення сільськогосподарського податку, полегшення доступу до пільгових кредитів, а також субсидій на вирощування кукурудзи.

Як повідомлялося, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський у вівторок в інтерв’ю TVP Info повідомив, що робота у цьому напрямку продовжується.

“Я був на кордоні, де спілкувався з протестувальниками. Але для підготовки рішень потрібні законодавчі рішення. Чекаємо на згоду ЄС на дотації для кукурудзи. Ми хочемо зберегти кредити під низькі відсотки. Ми також хочемо, щоб органи місцевого самоврядування могли звільняти фермерів від підвищення сільськогосподарського податку”, – заявив міністр.

Коментуючи вимогу протестувальників, які наполягають на регулюванні умов ввезення продуктів харчування з України, Секерський пояснив, що для цього потрібна тристороння угода між Варшавою, Києвом і Брюсселем.

“Поки воно не буде знято, ембарго на імпорт зерна зберігатиметься. Ми повинні зберігати ембарго доти, доки не будуть визначені умови, які б замінили цю ситуацію, тобто обмеження обсягів можливого припливу конкретних сільськогосподарських товарів. Є певний досвід, який Україна вже випробувала у відносинах з Румунією та Болгарією, коли справа стосується обмежень. Це дозволить нам контролювати ці процеси”, – додав міністр.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску “Корчова-Краківець”, “Гребенне-Рава Руська”, “Дорогуськ-Ягодин”. Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску “Медика – Шегині”.

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Ввечері 22 грудня стало відомо, що представники Мінінфраструктури Польщі та України узгодили план дій для розблокування кордону. 

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!