Польська модель «мільйона фермерів» Україні не потрібна — Чайківський

Джерело:  Latifundist.com
жнива фермер

«Перековування» селян на дрібних фермерів з одночасним наданням їм бюджетних дотацій призведе до того, що одні селяни будуть існувати за рахунок інших. Таку думку в інтервʼю Latifundist.com озвучив народний депутат, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Будь-яку реформу необхідно проводити так, щоб ефект від неї відчув кожен громадянин. Модель «мільйона фермерів» цьому критерію, на жаль, не відповідає. І саме приклад Польщі в цьому плані дуже показовий», — розповів він.

За словами політика, фермерство у Польщі — це суто соціальний проєкт, який живе завдяки субсидіюванню з боку держави. Причому розмір субсидій постійно зростає.

Так, у 2022 році середній розмір фермерської субсидії в Польщі перевищив 3 тис. євро, з 2005 року він зріс майже втричі.

«Це не може тривати нескінченно. Я вважаю, що це глухий кут. І несправедлива політика», — підкреслив Іван Чайківський.

У той час, як працюючі селяни сплачують податки в місцевий чи державний бюджет, фермерам навпаки з бюджету виплачуються субсидії, пояснює він. Тобто на рівні свого села фермер частково живе за рахунок селян, які працюють в інших сферах.

«Звісно, в Україні є певні особливості, але суті це не міняє. Навпаки, ті ж внутрішньо переміщені громадяни, як і містяни, які переселилися до села, в більшості не мають земельних паїв. Тобто вони відпочатку знаходяться в нерівних умовах з рештою жителів села. І долучатися до фермерства їм складніше», — додав секретар аграрного комітету.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!