Польща просить допомоги ЄС у вирішенні проблем на кордоні з Україною

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Польща
UkrAgroConsult

Уряд Польщі звернувся до виконавчих органів ЄС з проханням допомогти вирішити суперечку з Україною щодо поставок зерна після того, як фермери заблокували перетини кордону та перервали імпорт, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

За словами речника української прикордонної служби Андрія Демченка, протести останніми днями зросли: 2500 вантажівок, які намагалися в’їхати в Україну з Польщі 21 лютого, застрягли на кордоні. Фермери також порушили пасажирські та залізничні перевезення з України, висипавши зерно на колії на переїзді 20 лютого, що викликало осуд з боку офіційних осіб обох країн.

Міністр сільського господарства України Микола Сольський і його польський колега Чеслав Сєкерський зустрілися 21 лютого, щоб спробувати досягти угоди, але досягли незначного прогресу. Український уряд планує додатковий маршрут через річку Дунай, щоб перенаправити свої вантажі зерна, щоб захистити ключове джерело доходу для країни.

«Переговори важкі, і ми не досягаємо швидкого прогресу. Голос Європейської комісії та її президента буде тут дуже важливий», – заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

Президент України Володимир Зеленський 21 лютого провів нараду з міністрами, де головною темою була блокада кордону, і кроки будуть «дуже скоро», повідомив Зеленський у Telegram. Він підкреслив, що лібералізація торгівлі між Україною та ЄС має тривати, і подякував Єврокомісії за «чітку позицію» з цього приводу.

Протести є викликом для прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска, який лише через кілька тижнів після вступу на посаду в грудні 2023 року зумів припинити багатомісячну блокаду кордону водіями вантажівок. Його адміністрація намагається знайти баланс між тим, щоб заспокоїти групу, яка має політичну владу в Польщі, і водночас не переривати суттєву допомогу Києву, оскільки країна страждає від нестачі військової допомоги від США.

Хоча Європейська комісія вже запропонувала захисні заходи для українського імпорту, Колодзейчак сказав, що Варшава хоче, щоб ЄС запровадив загальнорегіональні квоти на деякі українські продукти. Заступник міністра є колишнім активістом, який очолював протести фермерів у 2023 році, які змусили попередній уряд запровадити заборону на українське зерно перед жовтневими парламентськими виборами.

Наразі зернові вантажі можуть проходити транзитом лише через Польщу на шляху до портів на Балтійському морі чи інших країнах Європи. Але польські фермери вимагають від уряду закрити кордон для інших харчових продуктів, включаючи цукор і заморожені фрукти. Вони стверджують, що значна частина сільськогосподарського імпорту є низької якості або відправляється нелегально.

Заступник міністра сільського господарства України Тарас Висоцький повідомив, що 21 лютого продовжилось блокування основного переходу на кордоні з Польщею Ягодин-Дорогуськ. На чотирьох інших пунктах пропуску польські протестувальники пропускають лише 3 вантажівки на годину, повідомив Андрій Демченко.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!