Покращення прогнозів врожаю для Бразилії та падіння цін на пшеницю опускає котирування на кукурудзу

Джерело:  GrainTrade
кукуруза

Гарні темпи збирання кукурудзи другого врожаю у штаті Мату-Гросу, що є основним виробником зернових та олійних культур в Бразилії, посилюють тиск на ціни на кукурудзу. Рішення Китаю почати імпорт кукурудзи з Бразилії призвело до падіння цін, а вчорашній спекулятивний обвал пшеничних котирувань на очікуваннях розблокування експорту з України прискорив зниження.

Очікується, що цьогоріч врожай сафріньї не лише перевищить торішній мінімум, але й сягне рекордного рівня, оскільки рання сівба та збирання сої дозволили засіяти більшу частину кукурудзи другого врожаю в оптимальні терміни. У штаті Мату-Гросу станом на 27 травня кукурудза зібрана на 2,4% площ, а загальний врожай у 2021/22 МР за оприлюдненими на початку травня оцінками IMEA може сягнути рекордних 39,3 млн т.

Проте місцеві аналітики знизили прогноз загального врожаю кукурудзи в Бразилії до 114,3 млн т, хоча USDA у травні оцінив його у 116 млн т.

Липневі ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго вчора впали на 3,2% до 296,6 $/т, а грудневі – на 2,7% до 280 $/т, тоді як червневі ф’ючерси в Парижі знизилися на 3,2% до 340,25 €/т або 364,7 $/т на тлі обвалу цін на пшеницю на 3-7%.

У США прискорюється сівба, і станом на 29 травня кукурудзою засіяно 86% площ, а сходи отримані на 61% у порівнянні з 87% та 68% відповідно в середньому за 5 років. Це покращує потенціал майбутнього врожаю.

За тиждень 20-26 травня експорт кукурудзи з США зменшився на 25% до 1,39 млн т, а загалом у сезоні сягнув 42,278 млн т, що на 17,4% поступається торішнім темпам. Тому вийти на прогнозовані USDA 63,5 млн т майже нереально.

В Україні станом на 26 травня кукурудзою засіяно 4,4 млн га, що на 14% менше, ніж торік. Експерти СовЕкон збільшили свій попередній прогноз врожаю кукурудзи в Україні на 1,2 млн т до 27 млн т, але знизили оцінку площ сівби.

Червневі ф’ючерси на чорноморську кукурудзу в Чикаго вчора впали на 0,9% до 340,75 $/т, майже не змінившись за місяць.

На фізичному ринку ціни попиту на українську кукурудзу з поставкою в порти Дунаю або на західний кордон залишаються на низькому рівні 230-240 $/т в зв’язку з величезними чергами вагонів на пунктах переходів, що очікують заміни колісних пар або перевантаження у євровагони.

Експорт кукурудзи з України з 600 тис т у квітні виріс у травні до 1 млн т, що свідчить про покращення логістики поставок до західних кордонів. Проте без розблокування портів темпи експорту вже у липні-серпні, коли ЄС почне збирати власний врожай, знову знизяться.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!