Подорожчання пальмової олії до 27-місячного максимуму підтримує ціни на інші рослинні олії

Джерело:  GrainTrade
пальмовое масло

Викликане прогнозами скорочення виробництва зростання цін на пальмову олію до 2-річного максимуму підтримує ціни на соняшникову та соєву олію.

Грудневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa в Малайзії вчора виросли ще на 2,2% до 27-місячного максимуму 4486 ринггитів/т або 1032 $/т (+5,4% з початку тижня) на прогнозах скорочення виробництва в Малайзії та Індонезії, очікуваного збільшення експорту у жовтні – листопаді, та нарощування внутрішнього споживання в Індонезії, де з 1 січня 2025 р запроваджується мандат В40 на змішуванні у пальному 40% біопалива.

Влада Малайзії з 1 листопада підвищує до 10% максимальну ставку мита на експорт сирої пальмової олії вартістю понад 4050 ринггитів/т.

За даними Intertek Testing Services, Індонезія у вересні скоротила у порівнянні з серпнем експорт пальмової олії на 24,8% з 2,38 до 1,79 млн т внаслідок зменшення імпорту цієї олії Індією на 33% до 6-місячного мінімуму 527,314 тис т.

На біржі в Даляні найактивніший контракт на соєву олію вчора виріс на 2,47%, а на пальмову – на 3,48%.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора впали на 0,7% до 956 $/т на тлі фіксування прибутків після стрімкого зростання на 4,5% за дві сесії.

В Україні експортні закупівельні ціни на соняшникову олію виросли в портах до 1080-1100 $/т, але переробники стримують продажі олії, оскільки маржа переробки падає, а ціни на соняшник продовжують зростати внаслідок обмеженої пропозиції. Фермери стримують продаж соняшника в очікуванні зростання цін, оскільки мають достатні обсяги обігових коштів завдяки реалізації ріпаку та пшениці за високими цінами.

Зниження курсу євро відносно долара за два місяці на 3,7% опускає ціни на поставки європейським споживачам, які були основними покупцями української соняшникової олії.

За даними Trading Economics, за місяць середня ціна на  соняшникову олію з доставкою покупцям виросла на 6% до 1228 $/т.

Дані по імпорту рослинних олій Індією у жовтні покажуть, чи готові імпортери купувати олії на тлі зростання цін, викликаного підвищенням імпортного мита на 30%.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!