Подорожчання газу в ЄС підтримує ціни на рослинні олії

Джерело:  GrainTrade
масла

Росія продовжує війну проти України та усього цивілізованого світу, і підключає свою улюблену зброю – газовий шантаж. Газпром зменшує обсяги поставок через Північний потік-1, ніби через несвоєчасне повернених з ремонту через санкції турбін. Як наслідок, серпневі котирування на газ в ЄС з початку тижня виросли на 30% до майже 2500 $/тис м3, а загалом з 14 червня, коли Газпром обмежив поставки Північним потоком, ціна виросла у 2,5 рази.

Додатково ціни підтримує падіння виробництва електроенергії вітряних станцій через відсутність вітрів, тому замість нарощування запасів газу для зими його приходиться витрачати на виробництва електроенергії.

Історичного рекорду понад 2900 $/тис м3  ціни на газ сягнули 7 березня на тлі розпалу війни в Україні.

Країни ЄС 26 липня дійшли політичної згоди щодо добровільного скорочення попиту на природній газ вже взимку на 15%, щоб знизити обсяги імпорту газу з росії.

На тлі подорожчання газу ціни на нафту з початку тижня виросли на 3% до 107 $/барель, що, в свою чергу, підтримує котирування на рослинні олії та олійні культури, які використовують у виробництві біодизеля.

  • Ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії вчора виросли на 1% до 3826 рінггитів/т або 858 $/т.
  • Серпневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго вчора виросли на 1% до 1348 $/т.
  • Серпневі ф’ючерси на ріпак на паризькій MATIF подорожчали ще на 22 €/т до 663,75 €/т або 677,6 $/т, додавши з понеділка 4,8% та повністю відігравши падіння минулого тижня.

Якщо ціни на газ не опустяться, то невдовзі виростуть ціни на міндобрива та сушіння кукурудзи, що призведе до подорожчання кукурудзи.

Вдруге за 28 років ФРС США підвищила базову відсоткову ставку на 0,75% до 2,25-2,5%, щоб у довгостроковій перспективі утримати цільовий показник інфляції у США на рівні 2%. Такий крок стримуватиме зростання цін на товари у США.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!