Подальшим польсько-українським перемовинам передуватимуть онлайн-зустрічі

Джерело:  AgroPortal.ua
Польща

Широкий формат зустрічі із залученням міністерств і асоціацій із Польщі та України планувався в кінці квітня, але попередньо будуть проведені онлайн-зустрічі.

Про це повідомив міністр аграрної політики України Микола Сольський під час заходу EBA «АгроДіалоги: Виклики та Можливості для України».

«Якщо проаналізувати попередні перемовини на зустрічі в Польщі, можна зрозуміти, з якими проблемами ми стикнемся в контексті вступу України до ЄС. Ми спеціально попросили спільну зустріч з асоціаціями, адже діалог між міністерством і асоціаціями в Польщі дуже складний», — зазначає Микола Сольський.

За його словами, на зустрічі спочатку було багато емоцій, але коли почали розкладати питання по кожній проблемній позиції та підтверджувати все цифрами, емоції зменшувалися. Вирішені питання по курятині, яйцям і меду. По цукру перемовини перейшли на рівень асоціацій України і Польщі.

«По малині і концентратах 5 квітня має відбутися зустріч у Вільнюсі. На мою думку, якщо Польща введе заборони на ці продукти, то вони через кілька місяців повернуться до цього питання знову. Поляки зараз звинувачують, що Україна постачає дешево, але насправді завдяки цьому їхні переробні заводи можуть купляти внутрішню сировину дорожче і фактично за рахунок української продукції вони дотують своє виробництво», — говорить Микола Сольський.

Він додав, що невирішеним залишилося питання зерна.

«Україна вже не експортує зерно до Польщі 10 місяців, і експортери готові не везти його й цього сезону. Можемо працювати за таким форматом, як з Румунією і Болгарією, тобто везтимемо за ліцензіями на затверджений обсяг.  Також залишилося питання щодо транзиту. Через постійну невизначеність компанії вже не підписують нових експортних контрактів через Польщу, тому йдеться про обсяги лише існуючих контрактів, а це на рівні 200 тис. т зерна і шроту», — наголосив Микола Сольський.

За його словами, за досягнення консенсусу в зерновому питанні поляки повинні були розблокувати кордон, але рішення не було прийняте, тому потрібні інші зустрічі.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!