Площі під соняшником у США скоротилися майже на 50%

Джерело:  OleoScope
соняшник

Площа посівів соняшника у 2024 році в США скоротилася на 46% порівняно з 2023 роком і становить 715,2 тис. акрів (289,4 тис. гектарів), згідно з початковим звітом про посівні площі Міністерства сільського господарства США. Площа посівів олійних сортів, що склала 593,9 тис. акрів (240,3 тис. гектарів), скоротилася на 49% порівняно з 2023 роком, повідомляє Farmprogress.

Площа посівів не олійних сортів, що оцінюється в 121,2 тис. акрів (49047 гектарів), на 21% менше, ніж минулого року. Виробництво соняшнику в США в 2024 році поки не визначено і стане відомим лише наприкінці цього року. Більшість урожаю соняшнику було оцінено у категоріях «добре» і «відмінно» протягом усього вегетаційного періоду. Врожайність очікується вище за норму, якщо погода буде сприятливою для культури до кінця осені. Початкові оцінки загального виробництва соняшнику знаходяться в діапазоні від 1,2 млрд до 1,4 млрд фунтів, що приблизно на 38% нижче врожаю минулого року.

Міністерство сільського господарства США опублікує остаточні оцінки посівних площ та виробництва у січні цього року.

Залежно від розміру врожаю 2024 року, ціни на насіння можуть знизитися в міру надходження поставок урожаю на заводи і прискорення темпів продажів фермерами в найближчі пару місяців. Після початкового періоду постачання врожаю ціни будуть слідувати за новинами про попит.

Ринок також продовжує стежити за розвитком подій у Чорноморському регіоні. Екстремальні посушливі умови вплинули виробництво соняшнику. Аналітична компанія Oil World (Німеччина) нещодавно знизила свої оцінки виробництва в Росії до 17,1 млн тонн, а в Україні — до 13,4 млн тонн порівняно з торішнім виробництвом у 18,4 млн тонн у Росії та 14,9 млн тонн в Україні. Oil World (Німеччина) також знизила перспективи виробництва в Румунії, Болгарії і Туреччині.

Європейське агентство MARS також зменшило прогнози середньої врожайності соняшника в Євросоюзі через несприятливі умови на півдні та сході Європи нижче середніх п’ятирічних значень до 19,8 ц/га .

З урахуванням того, що у Північній півкулі йде збирання врожаю, ринок починає розглядати перспективи виробництва у Південній півкулі у 2025 році. Фермери в Бразилії та Аргентині говорять про збільшення посівних площ сої в 2025 році, що може чинити тиск на ціни на олійні культури нового врожаю в США цієї осені та взимку.

Американські виробники очікують, що олійноекстракційні заводи почнуть пропонувати контракти на новий урожай з високим вмістом олеїнової кислоти, тому очікується, що ціни на новий урожай соняшника будуть конкурентоспроможними порівняно з іншими культурами.Премії за соняшникову олію пропонуються на олійноекстракційних заводах за ставкою 2% за кожний 1% олії вище 40%. Наприклад, 45% вміст олії у насінні призводить до 10% премії від ціни, що ще більше збільшує валовий прибуток від соняшника.

У поточній оцінці Міністерства сільського господарства США на 2024/25 рік світове виробництво насіння соняшнику оцінюється в 50,6 млн тонн, що значно нижче останньої оцінки в серпні (52,5 млн тонн). Це буде найменший урожай за останні 4 роки. Це означає, що світові поставки соняшника скорочуються на 5,3 млн т порівняно з попереднім роком.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!