Після атаки росіян по одеському порту різко зросли ціни на пшеницю

Джерело:  Texty.org.ua
пшеница

Ціни на пшеницю різко зросли через ракетний удар російської армії по одеському порту. Російська атака викликала сумніви щодо реалізації угоди про експорт зерна з України.

Про це пише “Бабель”.

Фʼючерси на пшеницю на торговій біржі в Чикаго в понеділок 25 липня піднялися майже на 4% — до $7,86 за бушель [один бушель пшениці дорівнює 27,216 кг]. Перед цим у пʼятницю, 22 липня, ціни впали майже на 6%.

«Відновлення українського експорту потребуватиме не лише безпечних судноплавних каналів, а й безпечних портів. Росіяни викликали сумніви щодо безпеки портів ще до того, як висохло чорнило на транспортній угоді. Сумнів знову є», — сказав журналістам один із європейських трейдерів.

Тим часом у США працюють над планом Б для експорту зерна з України, якщо угода з Росією провалиться, заявила в коментарі телеканалу CNN адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер.

«До плану Б включено автомобільний, залізничний і річковий транспорт, відправка барж та налаштування залізничних систем, щоб вони краще узгоджувалися з європейськими й експорт відбувався швидше», — сказала Пауер.

Нагадаємо, 22 липня Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про вивезення зерна з портів. Дзеркальну угоду окремо підписала Росія. Угода діятиме 120 днів з можливістю її продовження. Україні за домовленостями не потрібно розміновувати порти — кораблі проходитимуть безпечними маршрутами в межах територіальних вод України.

Наступного дня після підписання угоди росіяни обстріляли “Калібрами” порт Одеси. Після цього Україна закликала ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!