Під експортне мито ЄС може потрапити і казахське зерно

Джерело:  CMN.kz
Казахстан

Євросоюз готується запровадити мита на імпорт зерна з рф та білорусі. Це відбувається на тлі протестів європейських фермерів. Казахське зерно також може потрапити під мито, оскільки експорт до ЄС проходить через територію росії.

Як заявив депутат Айдарбек Ходжаназаров, за метричну тонну зерна планують запровадити плату у розмірі 95 євро, а також мито у розмірі 50% на насіння олійних культур та продукти їх переробки.

«З огляду на важливість європейських ринків для експорту казахського зерна та продуктів його переробки направив відповідний запит до Міністерства сільського господарства РК та Міністерства торгівлі та інтеграції РК. Щоб відповідальні органи отримали роз’яснення уповноваженого органу Європейського союзу і, за потреби, вжити своєчасних заходів щодо недопущення поширення імпортного мита на казахстанське зерно», – сказав Ходжаназаров.

Депутат запропонував Євросоюзу зробити виняток для казахського зерна. Наразі очікується ухвалення рішення з цього питання.

«Мит у такому розмірі може остаточно зупинити експорт зернових до Європейських країн від наших сільгоспвиробників і є ризиком втратити традиційні ринки в Європі. А на внутрішньому ринку ціни впадуть через надлишок. У свою чергу, це призведе до демпінгу на внутрішньому ринку від тих же сусідніх країн», — резюмував депутат.

За даними Бюро нацстатистики, Казахстан у 2023 році експортував 7,2 млн. тонн пшениці на $1,8 млрд.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!