Переробники намагаються знизити ціни на соняшник, але цьому заважає подорожчання соняшникової олії

Джерело:  GrainTrade
Соняшникова олія

Минулого тижня ціни на соняшник в Україні виросли до 25500-26200 грн/т з доставкою на завод на тлі обмеженої пропозиції та необхідності виконання заводами контрактів на поставки олії.

З понеділка переробники спробували опустити ціни до 24500-25000 грн/т слідом за зниженням цін на рослинні олії, викликаним падінням нафтових котирувань на 8% за тиждень. Але нижчий за прогнозований урожай змушує переробників утримувати ціни на високому рівні, особливо при купівлі великих партій.

Станом на 18 жовтня в Україні з 4,5 млн га або 91% площ намолочено 9,3 млн т соняшника з урожайністю 2,07 т/га, тому прогнози урожаю знижено до 10-10,5 млн т, хоча USDA оцінює його у 12,5 млн т.

Зростання цін на соняшникову олію підтримує ціни на соняшник на високому рівні та сприяє підвищенню маржі переробки.

Протягом тижня ціни на соняшникову олію виросли ще на 20-30 $/т до 1050-1060 $/т, а на шрот – на 5 $/т до 220-225 $/т з доставкою до портів Чорного моря.

Соняшникова олія різко подорожчала після тендеру в Єгипті, де закупівельна ціна сягнула 1185 $/т C&F на тлі високих цін на пальмову олію в Малайзії.

Грудневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії протягом двох тижнів торгуються на високому рівні 4300 рінггитів/т або 1000 $/т на тлі активного попиту.

Грудневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора виросли на 1,4% до 934 $/т (+1,1% за тиждень, +1,4% за місяць), але залишаються досить дешевими у порівнянні з іншими рослинним оліями, тому що знаходяться під тиском збільшення пропозицій сої у США та покращення умов для сівби у Бразилії.

Грудневі ф’ючерси на нафту марки Brent за тиждень втратили спекулятивне зростання, викликане конфліктом Ізраїлю з Іраном, і впали на 4,4% до 74,2 $/барель, що лише на 1,3% перевищує показник минулого місяця.

Після зниження попиту з боку Китаю Індія залишилася основним ринком, який може підтримувати ціни на олії. Тому якщо вона у жовтні продовжить скорочувати імпорт, то котирування на олії розвернуться донизу.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!