Парламент ЄС виступає за обмеження імпорту зерна з України

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЄС ЕС
UkrAgroConsult

Законодавці Європейського парламенту проголосували 13 березня за обмеження безмитного імпорту українського зерна, який був дозволений після вторгнення росії, але викликав гостру критику з боку фермерів ЄС, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Kyiv Post.

Цей крок стався в той момент, коли Європейська комісія готується відновити з червня безмитний статус для українських продуктів, а також пропонує різні захисні заходи, які можуть бути задіяні в разі «крайньої необхідності», наприклад обмежити імпорт м’яса птиці, яєць і цукру до середніх рівнів імпорту з 2022-2023 років.

Але більшість євродепутатів проголосували за розширення лімітів, які називають «аварійним гальмом», на зерно на тлі заяв сільськогосподарських лобі про те, що імпорт несправедливо знижує ціни в ЄС.

Зокрема, Польща протестувала проти безмитного імпорту після протестів фермерів, які також спостерігалися в інших країнах ЄС.

Запропонована Європарламентом поправка тепер має бути узгоджена з державами-членами ЄС.

В спільній заяві шість європейських фермерських організацій привітали голосування, «оскільки воно стосується ширшої стурбованості різних держав-членів, які все більше відчувають наслідки лібералізації торгівлі».

Фермери кажуть, що українська продукція, яка колись прямувала до Африки чи Близького Сходу, тепер залишається в Європі, підриваючи місцевих виробників.

Вони також кажуть, що українські виробники не підпадають під високі екологічні та соціальні стандарти ЄС.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!