В Україні хочуть заборонити одноразовий пластиковий посуд

Джерело:  Журнал Житомира
пластиковий посуд

В межах євроінтеграції в Україні розробляють законодавство, яке заборонить виробництво, ввезення та поширення одноразового посуду, ватних паличок, шпажок тощо.

Про таке повідомили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Із 3 липня 2024 року в ЄС діє правило, що пластикові пляшки на ринку мають бути лише з прикріпленими кришками. Таке рішення має гарантувати, що кришка потрапить на переробку разом із пляшкою, її не викинуть окремо у смітник або ж на землю чи у воду.

Ідучи європейським шляхом, Україна також впроваджує кращі європейські практики у боротьбі за чисте довкілля. Наразі напрацьовується  законопроєкт, який дозволить імплементувати Директиву 2019/904 та поступово обмежити обіг пластикової продукції одноразового використання на території України.

Зокрема, планується заборонити виробництво, ввезення, введення в обіг та розповсюдження такої продукції, як:

  • гігієнічні ватні палички з пластиковою основою;
  • ємності з пінополістиролу та пластикові ємності у формі блістерного паковання або лотків – для готових харчових продуктів, які споживаються на місці або беруться на виніс;
  • мішалки та соломинки для напоїв;
  • палички, що прикріплюються до повітряних куль;
  • шпажки;
  • одноразові виделки, ножі, ложки, тарілки тощо.

За експертними оцінками, лише 10 – 15% одноразового пластику щорічно переробляється у всьому світі. При цьому у 2019 році у світі було викинуто 130 мільйонів тонн одноразового пластику. У Австралії на одну людину припало 59 кілограмів таких відходів,  у США – 53 кг, у Японії – 37, в Канаді – 34, в Італії – 23 кг.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!