Обсяги виробництва насіння в Україні можуть впасти на 30% через війну

Джерело:  Зерно
семена насіння

Насіннєвий ринок, за оцінками виконавчої директорки Насіннєвої асоціації України Сюзанни Григоренко, починає оживати, але темпи цього процесу у порівнянні з минулим роком доволі мляві. Це пояснюється обмеженістю зернового експорту, що не дає можливості аграріям спланувати роботу на наступний сезон та найперше отримати реальні кошти.

Вона передбачає, що обсяги виробництва в насіннєвій галузі можуть впасти приблизно на 30%. Із виробничого процесу можуть випасти і близько десяти заводів, які перебувають на окупованих територіях та в зоні бойових дій. Також не вдасться запустити і деякі заводи в інших регіонах через дефіцит робочої сили та різке подорожчання вартості енергоресурсів. Однак насіння на ринку не бракуватиме. Потреби в насінні озимого ріпаку на 80-90%, як і раніше, закриватиме імпорт, попит на насіння зернових озимих на 70% задовольнятиметься посівним матеріалом національної та іноземної селекції, виробленим в Україні, близько 30%   становитимуть перехідні запаси. По озимих культурах ціни на посівний матеріал будуть відносно стабільними, по ярих – зростатимуть на 10-20%. Це при тому, що в Європі вони зросли на 30%.

Поки що залишається відкритим питання, які фінансові механізми будуть задіяні під час реалізації насіння. Зрозуміло, що 100% передоплату ніхто вимагати не буде. Водночас поки що невідомо, чи будуть використовуватися аграрні розписки і банківські векселі. Невизначеність у цих питаннях може суттєво вплинути на ринок. Фінансові проблеми в сільгосппідприємствах можуть призвести до явища, поширеного у 1990-ті, коли аграрії засівали площі насінням найнижчих репродукцій, виробленим у своїх господарствах. Можна очікувати, що площі озимої пшениці, засіяні у такий спосіб становитимуть близько 50%.

Сюзанна Григоренко прогнозує, що під час посівної кампанії озимих культур під урожай 2023 року, українські аграрії орієнтуватимуться на культури високорентабельні. Зокрема йдеться про ріпак, який користується стабільним попитом у Європі та зручніший для логістики. А тому його площі можуть бути навіть вищими минулорічного показника, який становив – 1, 3 млн. га.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!