Обсяг запасів зернових у світі в сезоні 2022–2023 років знижується: попередні прогнози вказують на зниження обсягів виробництва пшениць – ФАО

Джерело:  ФАО
фао

Поточний прогноз ФАО щодо виробництва зернових у 2021 році у світі було збільшено на 2,2 млн тонн, і наразі він становить 2 796 млн тонн, що на 0,7 відсотка вище за рівень минулого року. Такий перегляд у бік підвищення зумовлений підвищенням прогнозів світового виробництва кукурудзи та рису; водночас оцінки світового виробництва сорго знижено, що дещо знижує загальний прогнозний показник приросту цього місяця. З урахуванням цих змін обсяг світового виробництва фуражних зернових очікується на рівні 1 501 млн тонн, що на 1,2 відсотка вище за минулорічний показник. Основна частка цього приросту зумовлена зростанням виробництва кукурудзи в Європейському союзі (ЄС) та Індії, що з надлишком перекриває низькі прогнозовані обсяги виробництва фуражних зернових у Судані. Прогноз виробництва пшениці у світі в поточному місяці не змінився і становить 775,4 млн тонн, відображаючи збільшення валового виробництва в Австралії, що забезпечує збереження рекордного рівня виробництва, незважаючи на незначний перегляд у бік зниження прогнозів щодо ЄС, Іраку та Парагваю. Після перегляду цього місяця в бік підвищення на 2,2 млн тонн наразі передбачається, що світове виробництво рису 2021 року може сягнути 519,3 млн тонн, що на 0,7 відсотка вище за показник 2020 року і є новим рекордом. Порівняно з лютневими прогнозами, цей приріст відображає, насамперед, більш оптимістичні очікування виробництва в Індії, де офіційні оцінки вказують на рекордний обсяг основного врожаю в цьому сезоні. Цей переглянутий показник (поряд з підвищенням прогнозів виробництва в Мадагаскарі) перекриває передбачуване скорочення виробництва в Об’єднаній Республіці Танзанії.

Прогноз споживання зернових у світі в сезоні 2021-2022 років було знижено до 2 802 млн тонн – на 3,5 млн тонн порівняно з рівнем попереднього місяця, – що на 1,5 відсотка (41 млн тонн) вище за показник сезону 2020-2021 років. Основним фактором перегляду прогнозу в поточному місяці є зниження на 3 млн тонн світового споживання пшениці – головним чином через те, що споживання в Індії виявилося нижчим від прогнозованих рівнів у зв’язку з очікуваним зростанням експорту. Проте прогнози споживання пшениці, як і раніше, передбачають зростання порівняно з минулим роком на 1,5 відсотка (до 772,8 млн тонн), що обумовлено головним чином очікуваним зростанням її продовольчого споживання. Подібним же чином дещо знижено порівняно з минулим місяцем прогнози споживання фуражних зернових у світі в сезоні 2021-2022 років – до 1 509 млн тонн, що відображає передбачуване незначне зменшення споживання на корми; однак прогноз передбачає зростання їхнього споживання на 1,4 відсотка порівняно з рівнем сезону 2020-2021 років. Прогноз ФАО щодо споживання рису в світі в сезоні 2021-2022 років порівняно з лютневим прогнозом змінився незначно і, як і раніше, передбачає його збільшення порівняно з минулим роком на 1,7 відсотка до рекордного рівня в 520 млн тонн.

Цього місяця прогноз щодо запасів зернових у світі станом на кінець 2022 року було підвищено на 11,6 млн тонн до 836 млн тонн, що на 0,5 відсотка вище рівня початку сезону. Виходячи з останніх прогнозів, показник співвідношення обсягу запасів і споживання зернових у сезоні 2021-2022 років може скласти 29,1 відсотка (найнижчий показник за останні вісім років), що дещо нижче за показник 29,7 відсотка в сезоні 2020-2021 років, проте, як і раніше, буде загалом досить високим. Головним фактором підвищення цього місяця прогнозу світових запасів пшениці на 3,6 млн тонн є очікуване збільшення запасів пшениці в ЄС у зв’язку з уточненим вищим прогнозом виробництва та очікуваним скороченням експорту; тепер прогноз становить 291 млн тонн – на 1,0 відсотка вище рівня початку сезону. Прогноз світових запасів фуражних зернових також збільшено цього місяця на 4,7 млн тонн, що майже повністю зумовлено зростанням запасів кукурудзи в Індії та ЄС унаслідок сприятливіших прогнозів на врожай. Підвищення очікуваного обсягу запасів в Індії зумовило перегляд ФАО світових запасів рису станом на кінець збутового сезону 2021-2022 років у бік підвищення на 3,2 млн тонн порівняно з лютневим прогнозом (до 190,9 млн тонн), що на 0,9 відсотка вище найвищого показника сезону 2020-2021 років.

Прогнозований ФАО обсяг світової торгівлі зерновими в сезоні 2021-2022 років було збільшено до 484 млн тонн, що на 2,7 млн тонн вище від прогнозу минулого місяця і на 0,9 відсотка (4,5 млн тонн) вище рівня сезону 2020-2021 років. У цьому прогнозі ще не враховують можливих наслідків війни в Україні для торговельних потоків з України та Російської Федерації. На період, що залишився сезону 2021-2022 років (1 березня – 30 червня), передбачається, що Україна може експортувати приблизно 6 млн тонн пшениці та 16 млн тонн кукурудзи, а Російська Федерація – приблизно 8 млн тонн пшениці та 2,5 млн тонн кукурудзи. ФАО уважно відстежує розвиток подій і буде постійно оцінювати їхній вплив на стан світової торгівлі зерновими в сезоні 2021-2022 років. За поточними оцінками, обсяг торгівлі пшеницею у світі в сезоні 2021-2022 років (липень-червень) наразі становить рекордні 194 млн тонн, що на 2,5 відсотка (4,8 млн тонн) вище за показник сезону 2020-2021 років. Це означає приріст на 1,1 млн тонн порівняно з попереднім прогнозом і відображає більш значне збільшення попиту з боку Казахстану та Саудівської Аравії. У плані експорту рекордні врожаї в Індії та Австралії дали змогу збільшити обсяги продажів порівняно з більш ранніми прогнозами. Прогнозований обсяг світової торгівлі фуражними зерновими в сезоні 2021-2022 років (з липня по червень) також збільшено на 1,4 млн тонн порівняно з прогнозом минулого місяця (до 237 млн тонн), проте він, як і раніше, нижчий на 0,9 відсотка (2,1 млн тонн) за рівень сезону 2020-2021 років. Це скорочення обсягів обумовлено головним чином очікуваним скороченням на 1,7 відсотка обсягів світової торгівлі кукурудзою. Передбачається, що значні обсяги експортної пропозиції та активізація попиту (особливо з боку країн Африки та азіатських країн Близького Сходу) забезпечать третій рік поспіль зростання світової торгівлі рисом у 2022 році (з січня по грудень) до 53,4 млн тонн.

Попередні види на врожай 2022 року

За попередніми прогнозами ФАО, валове виробництво зернових у світі 2022 року продовжить зростати четвертий рік поспіль і може досягти 790 млн тонн. Передбачається, що основна частина цього приросту припаде на країни Північної Америки. У Канаді та Сполучених Штатах Америки розширення площ в умовах зростання цін та очікуване збільшення врожайності дає підстави прогнозувати зростання обсягів виробництва у 2022 році порівняно з минулим роком до рівня, що перевищує середній показник за останні п’ять років. У Європі результати будуть неоднозначними. У Російській Федерації поліпшення погодних умов після посушливого початку сезону може сприяти вищому врожаю, ніж торік; і в попередньому порядку 2022 року можна очікувати врожаю на рівні 82 млн тонн. Передбачається, що скорочення посівних площ під пшеницю в Україні може призвести до скорочення обсягів її виробництва цьогоріч; проте очікується, що 2022 року врожай буде, як і раніше, дещо вищим за середній за останні п’ять років. У цьому попередньому прогнозі не враховуються наслідки конфлікту. У Європейському союзі, де порівняно з минулим роком передбачається збереження майже таких самих посівних площ, у попередньому плані очікується незначне зниження виробництва до 133 млн тонн у зв’язку з очікуваним зниженням врожаю порівняно з високими показниками 2021 року. Передбачається, що обсяги виробництва пшениці в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії не зміняться порівняно з минулим роком, оскільки наслідки деякого розширення посівних площ можуть бути зведені нанівець зниженням врожайності, унаслідок чого обсяг виробництва в країні може скласти близько 14 млн тонн. В Азії очікується невелике збільшення виробництва в Індії та Пакистані внаслідок збереження великих посівних площ, чому сприяли збереження заходів державної підтримки та зростання цін. У (континентальному) Китаї посіви пшениці перебувають у задовільному стані, і очікується, що у 2022 році виробництво перевищить середні показники останніх п’яти років. У країнах Близького Сходу після дефіциту дощів, що спостерігався на початку сезону, опади, які пройшли повсюдно рясні, що перевищують середні значення, наприкінці 2021 – на початку 2022 року дали змогу поліпшити види на врожай, і 2022 року очікується, що валове виробництво буде близьким до середнього рівня. Загалом поки що сприятливі опади в Казахстані сприяють поліпшенню видів на врожай, і очікується, що обсяг валового виробництва пшениці трохи перевищить середні показники. У Північній Африці посушливі умови на значних територіях негативно позначилися на стані посівів у Марокко, в західних районах Алжиру та в центрі Тунісу, внаслідок чого загальні види на врожай 2022 року є не настільки сприятливими.

У плані виробництва фуражних зернових слід зазначити, що найближчими місяцями в країнах Південної півкулі має розпочатися збиральна кампанія 2022 року, а посівна кампанія в країнах на північ від екватора ще не почалася. У Південній Америці валове виробництво кукурудзи в Аргентині та Бразилії в 2022 році очікується на рівні значно вище середнього, особливо в Бразилії, де її виробництво може досягти рекордного рівня в 112 млн тонн. Ці оптимістичні прогнози зумовлені переважно рекордними посівними площами, оскільки фермерські господарства позитивно сприйняли зростання внутрішніх цін на зерно та значний експортний попит. На півдні Африки настільки ж сприятливі прогнози виробництва по Південно-Африканській Республіці, де незважаючи на деяке скорочення посівних площ у 2022 році через сприятливі погодні умови очікується зростання валового виробництва кукурудзи до рівня вище середнього.

Зведені таблиці

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!