Обсяг відмивання грошей через агроекспорт може перевищувати $7 млрд – думка

Джерело:  AgroPortal.ua
чорне

Обсяг операцій з відмивання грошей через експорт аграрної продукції перевищив $7 млрд. Про це заявив народний депутат України Марʼян Заблоцький у Facebook.

«За моїми оцінками, валютний курс в Україні був би не більше 35 грн за долар, якби не шахрайські оборудки наших схемщиків. Регулярно збираю інформацію про їхню діяльність, і от вчергове направив низку звернень щодо такого «бізнесу» в правоохоронні органи», — написав він.

Заблоцький опублікував своє звернення до Бюро економічної безпеки, в якому виклав інформацію про «значну активізацію, протягом лютого-березня 2024 року так званих компаній «чорних експортерів».

За його даними, суть можливої схеми полягає в тому, що митне оформлення сільгосппродукції «чорними експортерами» здійснюється на підставі періодичних митних декларацій типу ЕК 10 РР, що оформляються на інших регіональних митницях, а саме: Миколаївській, Вінницькій, Рівненській, Дніпровській, Харківській. При цьому місцем постачання товару зазначають морські торговельні порти, які знаходяться в зоні діяльності Одеської митниці.

«З огляду на те, що періодичні митні декларації типу ЕК 10 РР подаються до інших регіональних митниць, вказані декларації та подані до митного оформлення документи Одеською митницею в межах наказу Nº19 до ГУ ДПС в Одеській області не надсилаються, та перевірка походження експортованого товару не здійснюється», — стверджує нардеп.

На його думку, використання зазначеного механізму могло дозволити низці компаній здійснити експорт сільськогосподарської продукції без походження, сплати відповідних податків та зборів та, відповідно, без подальшого повернення валютної виручки в Україну.

Депутат також навів перелік компаній, які, на його думку, можуть користуватись такою схемою.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!