Обмеження, які може ввести Україна, суттєво не вплинуть на Польщу – думка

Джерело:  AgroPortal.ua
Польща

Торговельні обмеження, які може запровадити Україна у відповідь на страйки фермерів на кордоні, несуттєво вплинуть на економіку Польщі.

Про це у Facebook розповів аналітик Київської школи економіки (KSE) Роман Нейтер.

Він зазначив, що у ЗМІ повідомляється, що заборона може торкнутися імпорту польської молочної продукції та фруктів.

Роман Нейтер уточнив, що експорт з Польщі аграрної та харчової продукції (всі коди 01-24 за HS класифікацією) 2022 року склав $49,8 млрд. З них експорт до України — $974 млн, або лише 1,95%.

«Потенційні кандидати на обмеження не є ключовими категоріями агроекспорту Польщі. Вся польська молочка (код 4, туди ще входять яйця і ще трохи всього) — це $4,0 млрд, менше 10% всього польського агро і харчового експорту. Частка України в польському експорті молочки — 2,7%», — підрахував фахівець.

Водночас весь експорт польських фруктів — $1,5 млрд. Частка України — 4,3%. Експорт овочів — $1,6 млрд, частка України — 6,3%.

«Якщо буде навіть повна заборона за цими трьома секторами, Польща втратить $274 млн експорту в Україну. При цьому сукупна вартість польського експорту за цими трьома категоріями — це $7,2 млрд. Відтак втрати буде лише 3,8% експорту з цих категорій, і я думаю, що таку втрату можна порівняно легко компенсувати перенаправленням експорту.

Відтак, потенційні обмеження не матимуть будь-якого значного впливу на Польщу. При цьому мені не видається, що такі обмеження сильно вкладаються в логіку тих зобовʼязань, які Україна на себе взяла, наприклад, у межах СОТ. Я вбачаю в запровадженні обмежень репутаційні ризики, подальше ускладнення відносин і при цьому — без будь-якого відчутного впливу», — підсумував аналітик.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!