Обговорюється створення гуманітарного коридору через Білорусь для української агропродукції, — міністр транспорту Литви

Джерело:  Rail.insider

Обговорюється створення гуманітарного коридору для перевезення українського зерна до Литви через Білорусь. Про це заявив міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс, передає delfi.lt

За словами посадовця, є лише два реальні шляхи вивезення зерна з України в умовах військової агресії: розблокувати за допомогою міжнародних структур українські порти або створити гуманітарний коридор для провезення вантажів через Білорусь.

«Якщо світова спільнота може говорити про брак продовольства у світі через неможливість вивезення українського зерна, то треба наважитися і розблокувати порти (українські, — ред.), щоб судна могли ходити. Другий варіант — використовувати ту інфраструктуру, яка є, — це перевезення зерна через Білорусь, що дало б змогу задіяти всі потужності Клайпедського порту, а також потужності латвійських та естонських портів. Для цього знадобиться якийсь гуманітарний коридор через Білорусь», — сказав Марюс Скуодіс.

Він зауважив, що переговори щодо такого коридору тривають, проте за нього мають бути відповідальні міжнародні структури — ООН або Єврокомісія.

«Переговори тривають, але це насамперед обов’язок міжнародних структур — досягти певних домовленостей, тому що якби український вантаж прийшов із Білорусі, ми б його точно прийняли», — пояснив міністр транспорту.

На думку посадовця, основна проблема перевезення українського зерна до Литви в обхід Білорусі — нерозвиненість залізничної інфраструктури у західному напрямку. «Клайпедський порт спроможний перевалювати досить багато — не враховуючи термінал насипних вантажів — приблизно 8 млн т, і ця кількість може бути збільшена завдяки інвестиціям у потужності. На жаль, через інфраструктурні обмеження наразі до Литви можна завозити лише 1—1,5 млн т українського зерна на рік», — розповів очільник відомства.

Логістика між Україною та Литвою ускладнюється через різну ширину колії, що прокладена у країнах. В Україні та Литві — це колія 1520, а в Польщі — 1435, тому під час перевезення вантажів необхідно змінювати рухомий склад. На початку травня вирушив тестовий поїзд Литовських залізниць, який має доставити різні товари у контейнерах з України через Польщу до Каунасу євроколією. Якщо маршрут себе виправдає, пізніше ним планують транспортувати зерно.

Як повідомлялося раніше, Латвія допоможе нашій країні з експортом зернових через свої порти. Окрім того, Україну запросили доєднатися до проєкту «Бурштиновий поїзд».

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!