Німеччина готова відмовитись від біопалива, щоб уникнути голоду у світі

Джерело:  GrainTrade
биотопливо дизель экономика кукуруза

Війна росії проти України ще більше посилила світову продовольчу кризу, що виникла на тлі пандемії короновірусу та посухи. Наразі світові ціни на продукти харчування виросли майже на 30% до рекордних рівнів. Про це в інтерв’ю Bild розповіла міністр з питань економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце.

Вона вважає, що людству загрожує найсильніший з часів Другої світової війни голод, оскільки вже зараз від нього страждають 300 млн людей, а далі кількість постраждалих зростатиме. Тому закликає припинити виробляти паливо з продовольства (зокрема пальмової олії, ріпаку, кукурудзи чи пшениці) не лише в Німеччині, а й по всьому світу. Майже 4,4% палива виробляється з продуктів харчування. Німеччина щороку використовує 2,7 млрд літрів палива з рослинних олій, що складає майже половину виробництва соняшникової олії в Україні.

Такі країни, як Німеччина, США та Бразилія значні обсяги зернових та олійних культур направляють на виробництво біопалива, та виділяють на це великі дотації з бюджетів. Підвищення цін на нафту та нафтопродукти збільшує потребу в біопаливі, але активний розвиток електромобілів вже найближчим часом зробить сумнівною доцільність нарощування виробництва біопалива.

Серпневі ф’ючерси на ріпак на європейській MATIF вчора виросли на 4,5 €/т до 846,5 €/т або 894,17 $/т, додавши за тиждень 4% на тлі подорожчання нафти.

Листопадові ф’ючерси на канолу на біржі в Чикаго впали на 0,7% до 1074 CAD/т або 826,15 $/т, додавши за тиждень 0,8% ціни.

Біопаливна програма ЄС протягом останніх 15 років відчутно підтримувала ціни на ріпак в Україні, тому відмова Євросоюзу від біопалива знизить попит на вітчизняний ріпак. Вже цього року внаслідок блокування портів та складнощів з експортом через західні кордони України європейські переробники недоотримають частину українського ріпаку, що прискорить переорієнтацію заводів по виробництву біопалива.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!