«Нібулон» прагне придбати 250 зерновозів за допомогою Франції

Джерело:  Rail.insider
Нібулон

Питання порушувалося під час відвідин посла Франції з питань Чорного моря потужностей «Нібулону» в Миколаєві. Мікаель Ру та представники компанії обговорили проблему заблокованого флоту і необхідність його виведення для збільшення експортного потенціалу Дунаю. Зокрема, Михайло Різак зазначив, що евакуація флоту з Миколаївського портового вузла має повернути ціну на фрахт на Дунаї на довоєнний рівень, що здешевить логістику на приблизно 20 доларів/т.

Представник «Нібулону» також наголосив на тому, що побудована компанією вже у воєнний період логістика Дунаєм зіграла важливу роль для всього українського експорту в той час, коли глибоководні порти Одеси не працювали. Однак, незважаючи на високий потенціал і практичність, сьогодні цей експортний шлях не використовується на максимум, адже програє в маржинальності глибоководним портам Одеси.

«Зараз Бессарабія є дорожчою в плані залізниці й доставки автотранспортом порівняно з глибоководними портами, оскільки це додаткові 250 км автошляхів і 200 км залізниці, що здорожчує логістику», — зазначив Михайло Різак.

Вихід він вбачає у вирівнюванні ситуації. Зокрема, Укрзалізниця могла б забезпечити конкурентні умови доставки агропродукції до дунайських портів, надавши спеціальні тарифи на свої послуги. Також через посла Михайло Різак звернувся до французьких організацій із проханням допомогти придбати ще 250 вагонів-зерновозів.

«Якби Україна імплементувала досвід ЄС щодо компенсації/скасування акцизу на пальне для каботажних перевезень, ми б врятували дороги від вантажівок і сьогодні бачили б Південний Буг і Дніпро судноплавними», —впевнений директор із взаємодії з органами влади «Нібулону».

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!